Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čínsky disident tvrdí, že úrady mu povolili odchod do Európy i návrat

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Vyhlásil to v prvom rozhovore pre nemeckú tlač.

Berlín 5. augusta (TASR) - Čínsky disident a vizuálny umelec Aj Wej-wej sa po pobyte v Európe bude môcť vrátiť do vlasti.

Vyhlásil to v prvom rozhovore pre nemeckú tlač, dnešné vydanie denníka Süddeutsche Zeitung, v ktorom súčasne dodal, že jeho odchod z Číny tamojšie úrady nepodmieňovali splnením žiadnych podmienok a rovnako mu sľúbili, že sa bude môcť vrátiť.

"Je to pre mňa veľmi dôležité. Povedali (tým), že som slobodný človek," uviedol Aj Wej-wej.

Známeho výtvarného umelca zadržala čínska polícia v roku 2011, keď chcel odcestovať do Hongkongu. Po 81 dňoch ho prepustili, najskôr do domácej väzby. Neskôr ho odsúdili za údajné daňové úniky na vysokú finančnú pokutu (v prepočte 2,2 milióna eur). Umelec trvá na tom, že obvinenia voči nemu boli vykonštruované ako odplata za jeho kritiku čínskej vlády.

Čínske úrady Aj Wej-wejovi zároveň v roku 2011 zhabali aj cestovný pas, čo mu bránilo zúčastniť sa na výstavách a ďalších podujatiach v zahraničí. Doklad mu vrátili len nedávno.

Na margo tohto prístupu 57-ročný Aj v dnešnom novinovom rozhovore vyjadril pochopenie pre čínsku vládu. "Predstavitelia štátu sa odo mňa nelíšia. Sú to tiež ľudia. A teraz majú ku mne pozitívnejší postoj," vyhlásil.