Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Čínsky konzulát upozornil na dôsledky stretnutia McCarthyho s Cchaj

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen vystupuje v pondelok 3. apríla 2023 na Národnom zhromaždení v Belmopane v Belize. Foto: TASR/AP

USA, tak ako väčšina krajín, nemá oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom.

Los Angeles 4. apríla (TASR) - Nadchádzajúce stretnutie taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen s predsedom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevinom McCarthym v USA ešte viac "poškodí" vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom. V pondelok na to upozornil čínsky konzulát v Los Angeles. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

McCarthy sa s Cchaj stretne v stredu v americkom štáte Kalifornia. Schôdzka "poškodí národné cítenie 1,4 miliardy Číňanov a podkope politické základy čínsko-amerických vzťahov", uviedol vo vyhlásení konzulát.

"Predseda McCarthy ignoruje širokú podporu svetového spoločenstva pre princíp jednej Číny, ignoruje ponaučenia, ktoré mali byť vyvodené z predchádzajúcich chýb," dodal. Odkazoval na princíp, na základe, ktorého Peking nedovoľuje krajinám, s ktorými má diplomatické vzťahy, aby udržiavali oficiálne vzťahy s Taiwanom. Čína ho totiž považuje za súčasť svojho územia aj napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu.

"Niet pochýb o tom, že urobí tú istú chybu znova, čo ešte viac poškodí vzťahy medzi Čínou a USA, ale iba posilní pevnú vôľu a odhodlanie čínskeho ľudu" dosiahnuť "znovu zjednotenie" s Taiwanom, píše sa vo vyhlásení.

Komunistická vláda v Pekingu vlani pohrozila, že nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylúčila ani vojenský zásah na ostrove. Taiwanská demokraticky zvolená vláda tvrdí, že iba obyvatelia Taiwanu majú právo rozhodovať o svojej budúcnosti.

USA, tak ako väčšina krajín, nemá oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom. Poskytuje mu však ekonomickú a politickú podporu a zbrane, čo vyvoláva napätie vo vzťahoch s Pekingom. To sa vystupňovalo vlani v auguste, keď vtedajšia predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová navštívila Taiwan, na čo Peking odštartoval sériu vojenských cvičení v okolí ostrova.