Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čínsky ľudskoprávny aktivista si odsedí šesť rokov

Ilustračné foto/span> Foto: TASR/AP Photo

Ľudskoprávne skupiny tvrdia, že Kua pred odsúdením zadržiavali v rozpore s medzinárodnými štandardmi.

Hongkong 27. novembra (TASR) - Súd v juhočínskom Kantone poslal dnes na šesť rokov do väzenia popredného ľudskoprávneho aktivistu známeho pod pseudonymom Kuo Fej-siung, ktorý bol obvinený zo "zhromažďovania davu s cieľom narúšať spoločenský poriadok". Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na Kuovho právnika Čang Leja.

Okrem 48-ročného Kua, ktorého pravé meno je Jang Mao-tung, odsúdili aj ďalších dvoch aktivistov - Liou Jüan-tunga a Sun Te-šenga. Súd im uložil miernejšie tresty odňatia slobody s trvaním tri a dva a pol roka.

Kuo a Sun mali spáchať uvedený trestný čin v januári 2013 počas takmer týždeň trvajúcej pokojnej demonštrácie pred sídlom miestneho periodika Južný týždenník, kde v súvislosti s cenzúrou vyzývali na dodržiavanie mediálnych slobôd. Kua pred odsúdením zadržiavali vyše dva roky, pričom k viaznutiu jeho procesu prispel aj minuloročný bojkot právnikov na protest proti údajným procedurálnym chybám.

Kuo Fej-siung v súvislosti so svojim aktivizmom už v minulosti strávil vo väzbe takmer päť rokov. Podľa vyjadrenia Čanga pre Reuters v skutočnosti "nie je vôbec z ničoho vinný" a najnovší rozsudok je "neprijateľný a nespravodlivý". Ľudskoprávne skupiny tvrdia, že Kua pred odsúdením zadržiavali v rozpore s medzinárodnými štandardmi.