Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čínsky parlament potvrdil Si Ťin-pchinga vo funkcii prezidenta

Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Prezident Si Ťin-pching, ktorý sa úradu ujal v marci 2013, bol zároveň potvrdený vo funkcii predsedu čínskej Ústrednej vojenskej komisie.

Peking 17. marca (TASR) - Čínsky parlament v sobotu odsúhlasil pokračovanie Si Ťin-pchinga vo funkcii prezidenta krajiny ďalších päť rokov s tým, že jeho pôsobenie už nebude obmedzené na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Agentúry AP a DPA uviedli, že delegáti Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov prijali toto rozhodnutie jednomyseľne v rámci prebiehajúceho výročného zasadnutia v Pekingu.

Prezident Si Ťin-pching (64), ktorý sa úradu ujal v marci 2013, bol zároveň potvrdený vo funkcii predsedu čínskej Ústrednej vojenskej komisie. Za viceprezidenta parlament zvolil Siovho spojenca Wang Čchi-šana.

Zrušenie ustanovenia ústavy, ktoré časovo obmedzovalo pôsobenie prezidenta a viceprezidenta vo funkcii, schválili účastníci výročného zasadnutia ešte minulú nedeľu. Čínski predstavitelia tento krok obhajujú, keďže podľa nich zlaďuje pôsobenie Si Ťin-pchinga ako prezidenta, generálneho tajomníka vládnucej komunistickej strany a najvyššieho veliteľa ozbrojených síl. Kritici však tvrdia, že pravdepodobne povedie k väčšej politickej represii a súbojom medzi straníckymi frakciami.

Parlament v sobotu schválil aj najrozsiahlejšie zmeny v čínskom vládnom aparáte za posledné roky, zahŕňajúce vytvorenie nových ministerstiev a zlúčenie regulačných orgánov pre banky a poisťovne. Na výročnom zasadnutí v Pekingu sa celkove zišlo viac ako 3000 delegátov.

Schválili aj rozsiahlu reorganizáciu vlády


Čínsky parlament schválil v sobotu najrozsiahlejšie zmeny v tamojšom vládnom aparáte za posledné roky, zahŕňajúce vytvorenie nových ministerstiev a zlúčenie regulačných orgánov pre banky a poisťovne. Urobil tak v rámci prebiehajúceho výročného zasadnutia, na ktorom sa zišlo v Pekingu vyše 3000 delegátov.

Podľa agentúry DPA hlasovalo za navrhovanú reorganizáciu až 2966 členov Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, zatiaľ čo dvaja boli proti a takisto dvaja sa zdržali hlasovania.

Na základe schváleného návrhu sa počet ministerstiev a vládnych dozorných orgánov na podobnej úrovni zníži z terajších 34 na 26. Majú pritom vzniknúť nové ministerstvá, ktoré budú mať na starosti záležitosti veteránov či postupy pri mimoriadnych situáciách.

Ukončená bude napríklad činnosť komisie pre plánovanie rodiny, ktorá bola zodpovedná za presadzovanie medzičasom odvolanej politiky jedného dieťaťa.

Reorganizácia je označovaná za súčasť pokračujúceho úsilia Pekingu o zjednodušenie vlády a posilnenie kontroly Komunistickej strany Číny nad štátom.

Gratulovali mu lídri oboch Kóreí


Lídri oboch Kóreí zaslali v sobotu čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi gratulácie k jeho znovuzvoleniu do funkcie. Informovala o tom v nedeľu agentúra Jonhap.

Pokračovanie Si Ťin-pchinga (64) vo funkcii prezidenta krajiny počas ďalšieho päťročného obdobia odsúhlasil v sobotu čínsky parlament. Bol tiež potvrdený vo funkcii predsedu čínskej Ústrednej vojenskej komisie.

Juhokórejský prezident Mun Če-in uviedol, že si želá, aby Čína pod vedením Si Ťin-pchinga čo najskôr uskutočnila svoj čínsky sen a naďalej prispievala k mieru a rozvoju severovýchodnej Ázie a sveta.

"Pri príležitosti 10. výročia založenia strategického partnerstva Južnej Kórey a Číny Mun Če-in uviedol, že by spolu so Si Ťin-pchingom rád priviedol vzťahy medzi oboma krajinami k zrelosti a do novej éry," napísala čínska štátna tlačová agentúra Sinchua.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v ten istý deň uviedol, že si želá, aby Čína pri budovaní socializmu s typicky čínskymi špecifikami dosahovala v budúcnosti ešte väčšie úspechy.

Verí, že vzťahy medzi Severnou Kóreou a Čínou sa budú rozvíjať v súlade so spoločnými záujmami oboch národov.