Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čínsky premiér: Maďarsko-čínska spolupráca je vzájomne výhodná

Maďarský premiér Viktor Orbán a čínsky premiér Li Kche-čchiang sa vítajú na letisku Ferenca Liszta v Budapešti 26. novembra 2017. Foto: TASR/AP

Predseda čínskej vlády, ktorý do Maďarska pricestoval v nedeľu, sa v pondelok zúčastnil na šiestom summite vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny.

Budapešť 28. novembra (TASR) - Spolupráca Číny a Maďarska znamená vzájomne výhodné možnosti rozvoja pre obe krajiny, vyhlásil v utorok čínsky premiér Li Kche-čchiang po schôdzke s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v Budapešti. Informovala o tom agentúra MTI.

"V uplynulých rokoch sa kooperácia týchto krajín vydala dobrým smerom. Záujmom Číny je, aby sa Maďarsko stalo ešte dôležitejším cieľom čínskych investorov," zdôraznil Li.

Predseda čínskej vlády, ktorý do Maďarska pricestoval v nedeľu, sa v pondelok zúčastnil na šiestom summite vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny. "Spolupráca Číny a týchto európskych krajín je mimoriadne dobrá a zodpovedá trendom globalizácie. Európu a Áziu spája spolupráca regiónov," dodal ministerský predseda východoázijskej krajiny.

"Domnievam sa, že sa nemusíme obávať negatívnych vplyvov globalizácie. V uplynulých rokoch sa jednoznačne potvrdilo, že globalizácia môže vytvárať prekážky, avšak spolupráca je mimoriadne silným prostriedkom v udržaní kontroly nad ňou," povedal čínsky premiér.

Spresnil, že spolupráca Číny s krajinami SVE je založená na vzájomnej úcte, slúži mieru a stabilite, pričom je každému prospešná.

Orbán poznamenal, že doterajšiu čínsko-maďarskú spoluprácu sa podarilo posilniť vo všetkých aspektoch a že všetky európske krajiny majú záujem na účasti na obrovskom rozvoji Číny.

"Štartovacie pozície Maďarska sú dobré, v regióne strednej a východnej Európy sú tieto pozície v súvislosti s Čínou vyslovene silné," zdôraznil maďarský premiér s poznámkou, že v tomto regióne vyváža najviac tovaru do Číny práve Maďarsko, pričom do Maďarska prichádza najviac investícií.

Ako informoval, v zmysle teraz uzatvorených dvojstranných dohôd bude môcť vyvážať Maďarsko do Číny med a kukuricu. Ďalej maďarská Eximbank dostane úverový rámec 500 miliónov dolárov (418 miliónov eur) na financovanie projektov, akými je napríklad rozvoj chemického podniku BorsodChem v Kazincbarcike, podniku na výrobu elektrických autobusov v Komárome či termálny projekt v Sárváre.

"Maďarsko má konkurencieschopné prostredie hospodárskej regulácie i daňové prostredie. Namiesto ideológií zakladáme svoju politiku na zdravom rozume,"
zdôraznil maďarský premiér.