Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident bude rokovať s Bidenom, témou má byť hlavne Taiwan

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching Foto: TASR/AP

Biden rovnako ako jeho predchodca Donald Trump voči Číne zaujal neústupčivý postoj a túto ázijskú krajinu považuje za najväčšiu výzvu 21. storočia.

Peking/Washington 15. novembra (TASR) - Očakáva sa, že čínsky prezident Si Ťin-pching využije svoje prvé virtuálne stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom na to, aby Spojené štáty varoval pred miešaním sa do otázky budúcnosti Taiwanu. Tvrdia to pondelkové úvodníky čínskych štátnych médií. Správu priniesla agentúra Reuters.

Si a Biden majú virtuálne rokovať v pondelok večer washingtonského času. Podľa úvodníka v anglickom jazyku na portáli China Daily je pravdepodobné, že Si Ťin-pching počas rozhovoru s Joeom Bidenom zdôrazní, že Peking je odhodlaný "realizovať národné znovuzjednotenie s Taiwanom v dohľadnej budúcnosti".

"Otázka Taiwanu je červenou líniou pre Čínu," píše sa v pondelkovom úvodníku bulvárneho denníka Global Times, ktorý sa odvoláva na článok oficiálnych novín Komunistickej strany Číny Žen-min ž'-pao (Ľudový denník).

"Aby sa znížilo riziko vojenskej konfrontácie medzi Čínou a USA, Spojené štáty musia urobiť krok späť v súvislosti s taiwanskou otázkou a ukázať svoju zdržanlivosť," napísali tieto najčítanejšie čínske noviny.

Reuters pripomína, že čínske štátne médiá sú vopred informované úradmi o postojoch Pekingu pri dôležitých témach.

Niektorí experti oslovení touto agentúrou uviedli, že dôraz Číny na Taiwan odráža jej neochotu nechať sa zbytočne zatiahnuť do ozbrojeného konfliktu so Spojenými štátmi, a to aj napriek nedávnemu vyslaniu bezprecedentného počtu lietadiel do zóny protivzdušnej obrany Taiwanu.

"Čínski lídri si uvedomujú, že Čína nedokončila svoju vojenskú modernizáciu a stále čelí mnohým výzvam vo svojej domácej ekonomike," povedal Li Ming-ťiang, ktorý je vedúcim čínskych štúdií na univerzite v Singapure.

"Vojna (o Taiwan) by mohla vážne narušiť (čínsku) modernizáciu a zastaviť jej (hospodársky) vzostup," povedal Li.

Podľa experta môže byť ďalším faktorom, pre ktorý sa Čína chce vyhnúť ozbrojenému konfliktu, aj to, že v tejto chvíli pravdepodobne nedokáže zabezpečiť jasné vojenské víťazstvo.

Vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom sa v období posledných týždňov zhoršili najmä v spojitosti s Taiwanom. Čína tento autonómny ostrovný štát považuje za svoje vlastné územie.

Biden rovnako ako jeho predchodca Donald Trump voči Číne zaujal neústupčivý postoj a túto ázijskú krajinu považuje za najväčšiu výzvu 21. storočia.