Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Čínsky prezident ukončil návštevu Česka a odcestoval do USA

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a český prezident Miloš Zeman počas uvítacej ceremónie na Pražskom hrade 29. marca 2016. Foto: TASR/AP

V priebehu návštevy sprevádzanej zrážkami stúpencov i odporcov hlavy najľudnatejšej krajiny sveta došlo k podpísaniu desiatok dvojstranných dohôd.

Praha 30. marca (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching ukončil dnes popoludní trojdňovú oficiálnu návštevu Českej republiky a z medzinárodného letiska v Prahe odcestoval do USA. Informovali o tom české médiá.




V priebehu návštevy sprevádzanej zrážkami stúpencov i odporcov hlavy najľudnatejšej krajiny sveta došlo k podpísaniu desiatok dvojstranných dohôd. Si Ťin-pching sa počas nej stretol s najvyššími ústavnými činiteľmi ČR - prezidentom Milošom Zemanom, premiérom Bohuslavom Sobotkom i šéfmi oboch komôr parlamentu Janom Hamáčkom a Milanom Štěchom.

V záverečných hodinách návštevy sa prezidenti oboch krajín zúčastnili v paláci Žofín na ekonomickom fóre, na ktorom pred investormi a podnikateľmi z ČR a Číny vystúpili s prejavmi.

Najvyšší čínsky predstaviteľ si ešte pred rozlúčkou pripil s českým prezidentom na terase Strahovského kláštora pivom.

Počas návštevy kláštora potom bývalému českému futbalovému internacionálovi Pavlovi Nedvědovi odovzdal ocenenie, na základe ktorého sa práve najlepší futbalista Európy z roku 2003 stal tvárou čínskej futbalovej superligy.