Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval na návštevu Vietnamu

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a jeho manželka Pcheng Li-jüan (vľavo) mávajú pri prílete na medzinárodné letisko Noi Bai v Hanoji vo Vietname v utorok 12. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident sa stretne so šéfom vládnucej komunistickej strany Vietnamu Nguyenom Phu Trongom.

Hanoj 12. decembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok pricestoval na návštevu Vietnam v úsilí vytvoriť protiváhu rastúcemu vplyvu USA v tejto krajine. Ide o jeho prvú návštevu Vietnamu po šiestich rokoch. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Čínsky prezident sa stretne so šéfom vládnucej komunistickej strany Vietnamu Nguyenom Phu Trongom. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin povedal, že súčasťou Si Ťin-pchingovej návštevy budú aj rokovania o povýšení vzťahov medzi Čínou a Vietnamom na vyššiu úroveň.

Vietnam v septembri navštívil americký prezident Joe Biden a Washington a Hanoj vtedy povýšili svoje diplomatické vzťahy na všeobecné strategické partnerstvo, pripomína AFP. Cieľom Bidenovej návštevy bolo úsilie zabrániť nárastu hospodárskej sily Číny a zabezpečiť si dôležité dodávky zásob na výrobu špičkových technológií.

Vietnam je podobne ako USA znepokojený so zvyšujúcou sa asertivitou Číny v oblasti Juhočínskeho mora, takisto však má blízke vzťahy s Pekingom, pripomína AFP.