Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident vyzval komunistickú stranu držať sa koreňov marxizmu

Čínsky prezident Si Ťin-pching Foto: TASR/AP

Zdôraznil, že strana musí prejaviť nulovú toleranciu ku korupcii, a dodal, že skorumpovaní ľudia v nej nemajú miesto.

Peking 1. júla (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes naliehal na členov Komunistickej strany Číny, aby sa pridŕžali jej marxistických koreňov. Za hlavnú hrozbu pre stranu označil korupciu.

Vo svojom prejave, ktorý predniesol v Pekingu na slávnostnom zasadnutí pri príležitosti 95. výročia založenia strany, vyzval na ideologickú disciplínu a dôsledné dodržiavanie stanov.

Hlavnou hrozbou, s ktorou strana zápasí, je podľa Si Ťin-pchinga korupcia. Tá s ňou bojuje tak, aby sa "nikto ani len neodvážil dať sa na to". Zdôraznil, že strana musí prejaviť nulovú toleranciu ku korupcii, a dodal, že skorumpovaní ľudia v nej nemajú miesto.

Podľa oficiálnej štatistiky bolo vlani za korupciu potrestaných takmer 50-tisíc členov strany a úradníkov na rôznych pozíciách.

Si Ťin-pching si vyslúžil veľký potlesk, keď v prejave varoval cudzie štáty, že Čína nikdy nezľaví pri obrane svojich záujmov, suverenity, bezpečnosti a rozvojových plánov.

Vyhlásil, že Čína musí vybudovať disciplinovanú modernú armádu, ktorá by mohla víťaziť. Označil to za strategickú úlohu. "Musíme spojiť ekonomický rozvoj s modernizáciou armády, aby bola moderná a štandardizovaná," a dodal, že budúcnosť a kvalita armády závisí od "inovácií a reforiem".

Ďalej zdôraznil, že Čína sa pridržiava stratégie "aktívnej obrany" a nemá v úmysle útočiť na iných alebo "ukazovať svaly". "Tým nikoho nevystrašíme," uviedol.

V prejave, ktorý vysielala aj čínska televízia, prezident tiež vyhlásil, že dejiny potvrdili správnosť postupu, akým strana vedie štát s 1,3 miliardou obyvateľov. Je to zároveň základom toho, aby si Čína splnila svoj "veľký sen".

Si Ťin-pching ho definoval ešte v roku 2013 a ide v podstate o zhrnutie jeho politického programu, ktorý zahŕňa hospodárske reformy, obnovenie niekdajšej slávy Číny, splnenie túžby po modernej, bohatej a mocnej Číne a udržanie sociálnej stability.

Prezident vyhlásil, že Čína nepodnikne žiadne kroky, ktoré by Taiwan priviedli k nezávislosti a v prípade Hongkongu sa bude pridržiavať princípu "jeden štát - dva systémy". Peking bude bojovať i proti separatistickým silám.