Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Čínsky rezort diplomacie sa odmietol vyjadriť k odvolaniu ministra

Na archívnej snímke čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang. Foto: TASR/AP

Čchin (57) sa stal ministrom len vlani v decembri a bol vnímaný ako dôverník čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Na verejnosti sa však už takmer mesiac neukázal.

Peking 26. júla (TASR) - Čínske ministerstvo zahraničných vecí sa v stredu odmietlo vyjadriť k odvolaniu šéfa čínskej diplomacie Čchin Kanga. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning pri otázke novinárov na náhle odvolanie Čchin Kanga povedala, že o tejto záležitosti už poskytla informácie čínska štátna tlačová agentúra Sinchua. "Môžete sa na to odvolať. Nemám ďalšie informácie," odkázala médiám. Rozhodnutie Pekingu odvolať Čchina bolo podľa jej slov "veľmi jasné".

Na tlačovej konferencii tiež povedala, že "všetky diplomatické aktivity Číny neustále napredujú". Doterajšieho čínskeho ministra zahraničných vecí vo funkcii nahradí jeho predchodca Wang I.

Čchin (57) sa stal ministrom len vlani v decembri a bol vnímaný ako dôverník čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Na verejnosti sa však už takmer mesiac neukázal. Naposledy sa 25. júna v Pekingu stretol s námestníkom ruského ministra zahraničných veci Andrejom Rudenkom.

Agentúra AFP si všíma, že do stredajšieho rána boli z webovej stránky čínskeho ministerstva zahraničných vecí vymazané všetky odkazy na Čchina vrátane jeho diplomatických aktivít.

Hovorkyňa čínskej diplomacie pri otázke na toto zistenie povedala, že "informácie na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí sú aktualizované podľa príslušných riadiacich predpisov".

Vo vyhlásení zverejnenom v utorok čínske štátne médiá neuviedli dôvod Čchinovho odvolania, pripomína AFP. Čínske ministerstvo nedávno exministrovu absenciu na verejnosti ospravedlňovalo "zdravotnými dôvodmi".