Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čínsky súd uznal za nevinného mladíka popraveného pre 21 rokmi

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pred 11 rokmi sa pritom k spáchaniu tohto činu prihlásil iný muž, súd však jeho tvrdenie odmietol.

Peking 2. decembra (TASR) - Čínsky najvyšší súd zbavil dnes viny mladého muža, ktorého pred 21 rokmi usvedčili a následne popravili za znásilnenie a vraždu.

Dvadsaťročného Nie Šu-pina zastrelila v roku 1995 popravná čata po tom, ako ho usvedčili zo znásilnenia a vraždy ženy v meste Š'-ťia-čuang ležiacom v provincii Che-pej.

Čínsky najvyšší súd však dnes rozhodol, že fakty, s ktorými sa v tomto prípade pracovalo neboli "jasné", a že dôkazový materiál bol "nedostatočný". Pred 11 rokmi sa pritom k spáchaniu tohto činu prihlásil iný muž, súd však jeho tvrdenie odmietol.

Rodina popraveného mladíka, ktorá desiatky rokov volá po očistení jeho mena a ktorá dosiahla, že sa prípad stal v Číne veľmi známym, dnes svojim priaznivcom poďakovala.

Je však pravdepodobné, že mnohí ľudia nebudú očistenie mladíka vnímať ako schopnosť čínskeho súdnictva naprávať napáchané krivdy; naopak v ňom budú vidieť odhalenie pretrvávajúcich slabín a nedostatkov tohto systému, píše na svojej webstránke stanica BBC.

Čínske súdy usvedčia viac ako 99 percent obžalovaných. Presný počet popráv, ktoré sa v dôsledku toho v krajine vykonávajú, je síce štátnym tajomstvom, predpokladá sa však, že toto číslo každoročne dosahuje niekoľko tisíc. Zmena verdiktu je veľmi neobvyklým javom.