Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Čínsky veľvyslanec pri OSN vyzval na zničenie chemických zbraní

Na archívnej snímke čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün. Foto: TASR / AP

Čang Ťün vyhlásil, že jeho slová by mali povzbudiť každú krajinu, ktorá ešte nezničila svoje zásoby chemických zbraní, aby tak čo najskôr urobila.

New York 11. marca (TASR) - Čínsky veľvyslanec pri Organizácii Spojených národov (OSN) Čang Ťün v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal, že Čína je zásadne proti používaniu chemických zbraní ktoroukoľvek krajinou. TASR prevzala správu od britskej stanice BBC.

"(Čína) rozhodne vystupuje proti vývoju, vlastneniu a používaniu biologických a chemických zbraní ktoroukoľvek krajinou," povedal na zasadnutí Čang Ťün a dodal, že Pekingu pripisuje veľký význam pri udržiavaní bezpečnosti v tomto smere.

Vyhlásil, že jeho slová by mali povzbudiť každú krajinu, ktorá ešte nezničila svoje zásoby chemických zbraní, aby tak čo najskôr urobila.

Moskva ešte vo štvrtok obvinila Spojené štáty z financovania výskumu vývoja biologických zbraní na území Ukrajiny. Ťün oznámil, že Čína "so znepokojením zaznamenala informácie zverejnené Ruskom", a vyjadril presvedčenie, že táto vec by sa mala "adekvátne riešiť".

Čínsky veľvyslanec pri OSN taktiež dodal, že Peking zohrá "svoju úlohu pri deeskalácii situácie" na Ukrajine.

Bezpečnostná rada OSN v piatok urýchlene zasadla na žiadosť Ruska pre údajný vývoj biologických zbraní na Ukrajine.