Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Čínsky vyslanec:Použitie sily nevyrieši izraelsko-palestínsky konflikt

Čínsky vyslanec pre Blízky východ Čaj Ťün Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení po stretnutí vyzval čínsky vyslanec na "okamžité prímerie a čo najrýchlejšie ukončenie bojov".

Peking 22. októbra (TASR) - Použitie sily nevyrieši izraelsko-palestínsky konflikt a povedie len k ďalšiemu násiliu, uviedol čínsky vyslanec Čaj Ťün vo svojom vyhlásení, ktoré v nedeľu zverejnilo čínske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Čaj Ťün sa súbežne so sobotňajším medzinárodným summitom o budúcnosti palestínskej otázky v Káhire stretol s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov (LAŠ) Ahmadom Abúlom Ghajtom.

Vo vyhlásení po stretnutí vyzval čínsky vyslanec na "okamžité prímerie a čo najrýchlejšie ukončenie bojov". Dodal, že "podľa Číny sila nie je riešením problému a odpovedanie násilím na násilie povedie len k začarovanému kruhu pomsty".

Konflikt medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas vypukol po tom, čo palestínski militanti 7. októbra prenikli na územie Izraela a zabili vyše 1400 ľudí, zväčša civilistov. Izrael na útok reaguje rozsiahlym bombardovaním pásma Gazy, pri ktorom doposiaľ podľa tamojších úradov zahynulo už najmenej 4600 ľudí.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok po stretnutí s egyptským premiérom Mustafom Madbúlím povedal, že treba zabrániť, aby sa tento konflikt rozšíril a spôsobil vážnu humanitárnu krízu. Čína mala doposiaľ s Izraelom dobré vzťahy. Riešenie krízy vidí vo vytvorení dvoch samostatných štátov pre Izraelčanov a Palestínčanov.