Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Cirkev blahorečila 19 zavraždených počas občianskej vojny v Alžírsku

Pápežský vyslanec kardinál Angelo Becciu (druhý vľavo) celebruje svätú omšu počas beatifikačnej slávnosti 8. decembra 2018 v alžírskom meste Oran. Katolícka cirkev v Alžírsku v sobotu vyhlásila za blahoslavených siedmich francúzskych mníchov a 12 ďalších duchovných a rehoľníčok, zabitých počas tamojšej občianskej vojny. Išlo o prvú udalosť svojho druhu v tejto moslimskej krajine. Skupinu mníchov - trapistov - uniesli islamskí ozbrojenci v marci 1996 z Kláštora Panny Márie Atlaskej, ležiaceho približne 80 kilometrov od hlavného mesta Alžír. Odseknuté hlavy mníchov vo veku 45 až 82 rokov objavili o dva mesiace neskôr. Ich zabitie ohlásila povstalecká Ozbrojená islamská skupina (GIA). Vatikán v januári tohto roku vyhlásil, že mnísi sú mučeníci za svoju vieru - spolu s ďalšími 12 ľuďmi, ktorých zavraždili v Alžírsku v rokoch 1994-96, vrátane francúzskeho biskupa Pierra Claverieho, hlavy oranskej diecézy. Foto: TASR/AP

Na slávnosti v chráme v pobrežnom meste Oran sa za prísnych bezpečnostných opatrení zúčastnilo okolo 1200 ľudí vrátane pútnikov, ako aj príbuzných a priateľov blahorečených.

Oran 8. decembra (TASR) - Katolícka cirkev v Alžírsku v sobotu vyhlásila za blahoslavených siedmich francúzskych mníchov a 12 ďalších duchovných a rehoľníčok, zabitých počas tamojšej občianskej vojny. Išlo o prvú udalosť svojho druhu v tejto moslimskej krajine, informovala tlačová agentúra AFP.

Na slávnosti v chráme v pobrežnom meste Oran sa za prísnych bezpečnostných opatrení zúčastnilo okolo 1200 ľudí vrátane pútnikov, ako aj príbuzných a priateľov blahorečených. Pápežský vyslanec kardinál Angelo Becciu prečítal oficiálne rozhodnutie, podľa ktorého sa 19 mužov a žien bude "odteraz nazývať blahoslavenými".

Skupinu mníchov - trapistov - uniesli islamskí ozbrojenci v marci 1996 z Kláštora Panny Márie Atlaskej, ležiaceho približne 80 kilometrov od hlavného mesta Alžír. Odseknuté hlavy mníchov vo veku 45 až 82 rokov objavili o dva mesiace neskôr. Ich zabitie ohlásila povstalecká Ozbrojená islamská skupina (GIA).

Vatikán v januári tohto roku vyhlásil, že mnísi sú mučeníci za svoju vieru - spolu s ďalšími 12 ľuďmi, ktorých zavraždili v Alžírsku v rokoch 1994-96, vrátane francúzskeho biskupa Pierra Claverieho, hlavy oranskej diecézy.

Claverie, ktorý sa usiloval o zlepšenie vzťahov medzi rôznymi vierovyznaniami, bol zavraždený pri bombovom útoku v roku 1996. Päť ďalších duchovných a šesť žien z Belgicka, Francúzska, Španielska a Tuniska zastrelili v rokoch 1994-95.

Počas občianskej vojny, ktorú viedli v Alžírsku v rokoch 1991-2002 islamisti a bezpečnostné sily, prišlo o život približne 200.000 ľudí. Toto obdobie si vyslúžilo prezývku "čierne desaťročie".

Arcibiskup z Alžíru Paul Desfarges v úvode beatifikačnej slávnosti vzdal poctu "tisícom a tisícom obetí alžírskej občianskej vojny", ktorých označil za anonymných hrdinov. "Nechceli sme blahorečenie medzi kresťanmi, pretože títo bratia a sestry zomreli medzi desiatkami a desiatkami tisícov alžírskych" moslimov, citovala ho AFP. Za obete vojny držali prítomní následne minútu ticha.

Rodiny 19 nových blahoslavených prijali aj miestni moslimskí predstavitelia, ktorí sa s nimi stretli v miestnej veľkej mešite za prítomnosti kardinála Beccia a alžírskeho ministra pre náboženské otázky.

"My moslimovia si spájame túto udalosť s veľkou radosťou," povedal imám Mustafá Džábir v mešite. "Títo kresťanskí mučeníci, zabití pri tejto národnej tragédii... mali dobré poslanie - (boli) odhodlaní šíriť pokoj."

O blahorečení hovoril aj pápež František počas sobotňajších modlitieb na vatikánskom Námestí sv. Petra. "Nech je táto beatifikácia pre všetkých podnetom na to, aby spoločne budovali svet bratstva a solidárnosti," povedal.

Alžírske úrady dali v apríli Vatikánu oficiálne povolenie na blahorečenie zmienených osôb v tejto severoafrickej krajine. Vyhlásenie za blahoslaveného predchádza v katolíckej cirkvi prípadnému neskoršiemu svätorečeniu.