Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cirkev v Nemecku kritizuje obmedzenie prijímania utečencov v Rakúsku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Katolícka cirkev ešte vlani vystúpila proti požiadavke ohraničiť počet utečencov prijatých Nemeckom, ktorú vzniesla Kresťanskosociálna únia v Bavorsku.

Berlín 22. januára (TASR) - Katolícka cirkev v Nemecku skritizovala zámer ohraničiť počet utečencov prijímaných v susednom Rakúsku, ktorý tamojší vládni predstavitelia oznámili tento týždeň.

Kresťania nesmú dopustiť, aby sa uzatvárali hranice pred ľuďmi, ktorí prežili nekonečné utrpenie a sú odkázaní na pomoc iných, povedal hamburský arcibiskup Stefan Hesse.

"Nie je nám jasné, ako by mala byť horná hranica uplatňovaná," cituje agentúra DPA Hesseho vyjadrenie pre dnešné vydanie denníka Neue Osnabrücker Zeitung.

Hamburský arcibiskup, ktorý je splnomocnencom Konferencie biskupov Nemecka pre utečencov, reagoval na výsledok stredajšieho "azylového summitu" vo Viedni, kde sa členovia rakúskej spolkovej vlády a krajinských vlád dohodli, že vo svojej krajine do polovice roka 2019 prijmú najviac 127.500 žiadateľov o azyl.

Hesse v tejto súvislosti poukázal na právo jednotlivca žiadať o azyl a príslušný medzinárodný dohovor zo Ženevy. Vyjadril tiež presvedčenie, že v otázke migrácie sú nevyhnutné "európske riešenia".

Ešte vlani katolícka cirkev vystúpila proti požiadavke ohraničiť počet utečencov prijatých Nemeckom, ktorú vzniesla Kresťanskosociálna únia v Bavorsku (CSU).

Rakúsky limit pre tento rok má byť 37.500 žiadateľov o azyl, čo je o približne 50.000 menej než vlani. Horná hranica na rok 2017 bola stanovená na 35.000 žiadateľov o azyl, v roku 2018 ich Rakúsko prijme len 30.000 a v prvom polroku 2019 ešte o 5000 menej. Čo sa bude diať v prípade, ak sa uvedené limity prekročia, zatiaľ zostáva otvorené.