Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Násilie v cirkevnom spoločenstve: Deti trpeli až do 80-tych rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sudkyňa absolvovala rozhovory s viac ako stovkou poškodených.

Stuttgart/Korntal 7. júna (TASR) - Deti v domovoch evanjelického spoločenstva z Korntalu v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württenversko sa v období od roku 1945 až do 80. rokov minulého storočia stali obeťami fyzického i sexuálneho násilia.

Vyplýva to z obsahu záverečnej správy expertov skúmajúcich túto problematiku, ktorú zverejnili vo štvrtok v Stuttgarte a ktorej obsah priblížila tlačová agentúra DPA.

Vedúci svetský predstaviteľ spoločenstva Klaus Andersen hovoril v tejto súvislosti o "hrôzostrašnej istote" o dianí v domovoch a požiadal o ospravedlnenie.

Špecialista na výchovu Benno Hafeneger, ktorý bol členom grémia, hovoril o "kultúre násilia" v domovoch a dodal, že v spisoch objavil 18 zdokumentovaných prípadov fyzického a 15 káuz sexuálneho násilia. V niektorých došlo síce k prepusteniu a trestným oznámeniam na vinníkov, v iných však naopak k utajeniu záležitostí.

Sudkyňa na dôchodku Brigitte Baumsová-Stammbergerová absolvovala rozhovory s viac ako stovkou poškodených. Podľa jej bilancie zažilo 56 bývalých chovancov domovov násilie sexuálneho charakteru, 85 bolo vystavených psychickému násiliu a 93 zažilo prejavy fyzického násilia.

Z celkove 81 popísaných páchateľov sa osem z nich ukázalo ako opakovaní delikventi vrátane jedného, ktorého meno sa vynorilo v 30 prípadoch.

Z právneho hľadiska sú však tieto delikty, o ktorých prehovoril po prvý raz jeden z poškodených v roku 2014, premlčané.