Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Cisár Akihito a cisárovná Mičiko oslavujú 60. výročie svojho sobáša

Japonský cisár Akihito s manželkou Mičiko. Foto: TASR AP

Akihito koncom apríla abdikuje a na chryzantémovom tróne ho nahradí jeho syn, korunný princ Naruhito.

Tokio 10. apríla (TASR) - Japonský cisár Akihito a cisárovná Mičiko oslávili v stredu diamantové výročie svojho sobáša, ktorý sa konal pred 60 rokmi a pomohol zmodernizovať monarchiu, informuje tlačová agentúra Reuters.

Akihito (85) koncom apríla abdikuje a na chryzantémovom tróne ho nahradí jeho syn, korunný princ Naruhito. "Šesťdesiat žiarivých rokov vzájomnej podpory," napísal denník Nikkei šimbun. Akihito spoznal svoju budúcu manželku v roku 1957 na tenisovom kurte. Mičiko sa stala prvou cisárskou manželkou neurodzeného pôvodu.

Akihito často vyjadroval svojej manželke vďačnosť a pri príležitosti 50. výročia ich svadby pripustil, že sa nie vždy správal "dostatočne ohľaduplne". Mičiko sa často sťažovala na "smútok a strach". "Život korunnej princeznej a neskôr cisárovnej nebol ani náhodou ľahký," zdôverila sa Mičiko pred svojimi 84. narodeninami vlani v októbri.

Japonsko začiatkom apríla zverejnilo názov novej cisárskej éry, ktorá sa začne v máji, keď Akihito abdikuje. Nová éra sa bude volať Reiwa, čo znamená "poriadok a harmónia". Pôjde o prvú abdikáciu japonského cisára za uplynulých 200 rokov.

Akihito naznačil túžbu odstúpiť v roku 2016 a ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol obavy, že mu vysoký vek bude brániť pri plnení oficiálnych povinností. Akihitova éra - Heisei - sa začala jeho nástupom na trón v roku 1989.