Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Civilisti v Rakke sú pod paľbou, varuje Amnesty International

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Organizácia vo svojej správe dokumentuje, ako zahynuli a utrpeli zranenia stovky civilistov odvtedy, čo sa v júni začala ofenzíva na dobytie mesta.

Bejrút 24. augusta (TASR) - Tisíce civilistov uväznených v severosýrskej Rakke sú pod paľbou zo všetkých strán, keďže boj o toto hlavné mesto samozvaného kalifátu teroristickej organizácie Islamský štát (IS) vstupuje do záverečnej fázy. V dnes zverejnenej správe to konštatuje ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI).

Organizácia vo svojej správe dokumentuje, ako zahynuli a utrpeli zranenia stovky civilistov odvtedy, čo sa v júni začala ofenzíva na dobytie Rakky od IS. Niektorí z tých, ktorým sa z mesta podarilo dostať preč, pre AI uviedli, ako ostreľovači IS strieľali po každom, kto sa pokúsil o útek. Ľudí taktiež ohrozovali výbušniny, ktoré nastražili islamisti.

Okrem toho boli civilisti pod neustálou delostreleckou paľbou a náletmi Spojenými štátmi vedenej koalície bojujúcej po boku Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré združujú kurdské a arabské milície.

"Vzhľadom na to, že IS používa civilistov ako ľudské štíty, SDF a americké sily musia zdvojnásobiť svoje úsilie na ochranu civilistov, a to najmä tým, že sa vyhnú neprimeraným alebo nevyberavým útokom a vytvoria bezpečné cesty pre únik," povedala konzultantka Amnesty International pre krízové situácie Donatella Roverová, ktorá viedla vyšetrovanie.

AI sa v správe venuje aj sýrskym a ruským silám. Svedkovia totiž opísali, ako sýrska armáda s podporou Ruska ostreľovala civilistov v dedinách a táboroch južne od Rakky. Údajne použili aj medzinárodne zakázané kazetové bomby.