Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Článok 155 bude v Katalánsku platiť do vymenovania nového premiéra

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Z tzv. exit polls zverejnených mediálnou korporáciou Grupo Godó vyplýva, že liberálna strana Občania získala síce najviac hlasov, ale väčšinu v parlamente bude mať zrejme blok secesionistických strán.

Barcelona 22. decembra (TASR) - Španielska vláda bude uplatňovať článok 155 španielskej ústavy až do vymenovania nového katalánskeho premiéra a zostavenia novej vlády Katalánska. Informoval o tom vo štvrtok katalánsky denník La Vanguardia.

Premiéra bude nominovať parlament, ktorý vzíde zo štvrtkových predčasných volieb vypísaných vládou v Madride práve na základe článku 155, dodal denník. Inaugurácia nového predsedu vlády sa podľa La Vanguardie musí uskutočniť najneskôr do 6. februára.

Z tzv. exit polls zverejnených mediálnou korporáciou Grupo Godó vyplýva, že liberálna strana Občania získala síce najviac hlasov, ale väčšinu v parlamente bude mať zrejme blok secesionistických strán.

Podľa odhadov by Občanov volilo 26 percent voličov a v parlamente by mali mať 34-37 poslancov, zatiaľ čo secesionistickej Republikánskej ľavici Katalánska (ERC) by malo na základe zisku 22,5 percenta hlasov patriť 34-36 poslaneckých mandátov.

Zoskupenie Spoločne pre Katalánsko (JxCat) zosadeného premiéra Carlesa Puigdemonta by malo s 19 percentami získať 28-29 mandátov.

Socialisti (PSC), ktorí sú proti odtrhnutiu sa Katalánska, by vďaka zisku 15 percent mohli počítať s 18-20 mandátmi.

Koalícia Spoločne môžeme (CeC-Podem; používa sa aj skratka CatComú/Podem) podľa odhadov zrejme získa sedem percent hlasov a následne v parlamente sedem až osem mandátov.

Radikálnu stranu Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) vo voľbách volilo päť percent voličov a v parlamente by mohla mať päť až šesť zástupcov. Konzervatívna Ľudová strana (PP) oslovila podľa odhadov 4,5 percenta voličov, takže by v parlamente mohla mať troch až piatich poslancov, spresnila La Vanguardia.

Ako informovala agentúra Catalan News, strany podporujúce nezávislosť Katalánska by v parlamente mohli mať väčšinu - podľa odhadov až 67-71 poslancov, pričom absolútnu väčšinu v katalánskom parlamente má subjekt so 68 poslancami.