Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Člena organizácie Proud Boys odsúdili na 10 rokov za útok na Kapitol

Na tejto fotografii je časť vyhlásenia ministerstva spravodlivosti o skutočnostiach v žalobe a zatykači na Christophera Worrella. Foto: TASR/AP

Worrel (52) bol zadržaný ešte v marci 2021 a v tom istom roku bol uznaný za vinného z útoku korenistým sprejom na policajtov počas nepokojov. Neskôr mu väzbu zmenili na domáce väzenie.

Washington 5. januára (TASR) - Člen americkej extrémistickej organizácie Proud Boys Christopher Worrell bol vo štvrtok odsúdený na desať rokov väzenia za útok na policajtov počas nepokojov v americkom Kongrese 6. januára 2021. Usvedčený bol už v roku 2021; podarilo sa mu však ujsť a vyhnúť sa udeleniu trestu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Worrel (52) bol zadržaný ešte v marci 2021 a v tom istom roku bol uznaný za vinného z útoku korenistým sprejom na policajtov počas nepokojov. Neskôr mu väzbu zmenili na domáce väzenie. V lete 2023 sa však nedostavil na pojednávanie, na ktorom mu mal byť udelený trest. Našli ho o šesť týždňov neskôr a bol na päť dní hospitalizovaný pre údajné predávkovanie sa opioidmi, pripomína AP. Obžaloba však tvrdí, že svoj stav len predstieral s cieľom opätovne oddialiť rozsudok.

Worrel, ktorý trpí ojedinelou formou lymfómu, vo štvrtok na súde vyjadril obavy o svoj život v spojitosti s liečbou počas dlhodobého pobytu vo väzení, píše AP. Takisto poprel, že predávkovanie sa predstieral.

Obžaloba preňho žiadala 14-ročný trest odňatia. Tiež tvrdila, že sa dopustil klamstva ako svedok, keď uviedol, že sprej použil voči ďalším účastníkom nepokojov. Obhajoba uviedla, že sprej a ďalšie vybavenie si kúpil na vlastnú ochranu.

Sudca Royce Lamberth pripomenul, že Worrellove sťažnosti a reakcie boli príčinou reforiem v systéme. Takisto chce podľa svojich slov zaručiť, aby tento odsúdený mal vo väzení k dispozícii primeranú liečbu svojho ochorenia. Worrell si však podľa sudcu za svoje činy zasluhuje trest.

Pri nepokojoch sídle amerického Kongresu vo Washingtone prišlo o život päť ľudí a desiatky utrpeli zranenia. V spojitosti s týmto útokom bolo obvinených viac ako 1100 ľudí.

Bývalý vodca Proud Boys Henry "Enrique" Tarrio vlani v septembri odsúdený na 22 rokov väzenia, čo najprísnejší trest, aký bol doteraz v spojitosti s nepokojmi z januára 2021 udelený.