Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Členkám ruskej skupiny Pussy Riot predĺžil väzbu o pol roka

Členka feministickej punkovej kapely Pussy Riot Jekaterina Samucevičová na súde v Moskve 20.júna 2012 Foto: TASR/AP

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International považuje zadržiavané členky skupiny Pussy Riot za politické väzenkyne.

Moskva 20. júla (TASR) - Trom členkám ruskej ženskej punkovej skupiny Pussy Riot predĺžili väzbu o ďalších šesť mesiacov. Rozhodol o tom dnes súd v Moskve, informovala tlačová agentúra Interfax.

Maria Aljochinová, Nedežda Tolokonnikovová - obe majú malé deti - a Jekaterina Samucevičová tak zostanú vo väzbe minimálne do 12. januára 2013.

Hrozí im sedem rokov väzenia za výtržníctvo. Dôvodom je ich improvizované vystúpenie pri hlavnom oltári v Katedrále Krista Spasiteľa, na ktorom 21. februára zaspievali protestnú pieseň proti návratu Vladimira Putina do prezidentskej funkcie a nešetrili hanlivými slovami na adresu pravoslávneho patriarchu Kirilla.

Členky skupiny dnes boli na súde prvýkrát. Podobne ako v iných ostro sledovaných prípadoch ich umiestnili do klietky pre obžalovaných. Pred budovou súdu sa zhromaždili prívrženci i odporcovia rockeriek.

Obhajoba požiadala na začiatku pojednávania o predvolanie prezidenta Vladimira Putina ako svedka, čo však sudkyňa Marina Syrovová odmietla. Právnici skupiny následne požiadali o nový znalecký posudok vystúpenia v kostole. Prokuratúra navrhla predĺženie väzby o šesť mesiacov, čo bol jediný bod, ktorému sudkyňa vyhovela.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International považuje zadržiavané členky skupiny Pussy Riot za politické väzenkyne. Za ich prepustenie sa prihovorilo už viacero ruských a zahraničných politikov, predstaviteľov pravoslávnej cirkvi či ruských spisovateľov.