Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Členovia talianskej vlády majú rôzne názory na ruské voľby

Na archívnej snímke Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Šéf talianskej diplomacie Tajani ešte v nedeľu vyhlásil, že ruské prezidentské voľby neboli slobodné ani spravodlivé.

Rím 18. marca (TASR) - Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani sa v pondelok dištancoval od vyjadrení svojho koaličného kolegu a podpredsedu vlády Mattea Salviniho, ktorý privítal výsledok prezidentských volieb v Rusku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Salvini, predseda krajne pravicovej strany Liga a minister dopravy vo vláde premiérky Giorgie Meloniovej, v pondelok na sociálnej X napísal: "Keď ľud hlasuje, má vždy pravdu. Voľby sú vždy dobrá vec, či už vyhráte alebo prehráte." Evidentne išlo o reakciu na víkendové voľby v Rusku, v ktorých zvíťazil dlhoročný šéf Kremľa Vladimir Putin.

Šéf talianskej diplomacie Tajani ešte v nedeľu vyhlásil, že ruské prezidentské voľby neboli slobodné ani spravodlivé. V pondelok na otázku o vyjadreniach Salviniho reagoval slovami, že zahraničnú politiku krajiny tvorí minister zahraničných vecí.

AFP dodáva, že Salvini už v minulosti vyjadril svoj obdiv k Putinovi a dokonca bol vyfotený v tričku s podobizňou ruského prezidenta. Premiérka Meloniová naopak vždy podporila Ukrajinu v boji proti ruskej invázii.

Líder strany Liga navyše vo februári vyvolal rozruch po tom, čo povedal, že je na ruských lekároch a sudcoch, aby stanovili príčinu smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý zomrel vo februári v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. Navaľného tím tvrdí, že tohto 47-ročného politika a dlhoročného kritika Kremľa zavraždili. Zodpovednosť za Navaľného smrť pripisujú ruským orgánom aj západné krajiny.