Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Štáty EÚ rozhodli o ročnom predĺžení sankcií voči Bielorusku

Bieloruskí armádni vojaci stoja pred portrétom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sankcie voči Bielorusku Únia prvýkrát uplatnila v roku 2004.

Brusel 27. februára (TASR) – O predĺžení zbrojného embarga a sankcií voči štyrom občanom Bieloruska o jeden rok rozhodli dnes členské štáty EÚ. Tieto osoby majú zmrazený majetok na území Únie a nesmú do nej vycestovať.

Sankcie voči štyrom Bielorusom súvisia s nevyriešenými prípadmi zmiznutia dvoch opozičných politikov, jedného podnikateľa a jedného novinára v rokoch 1999 a 2000.

Výnimkou z opatrení je vývoz výstroja na biatlon. Na základe rozhodnutia Rady EÚ bude každý prípad vývozu tohto výstroja do Bieloruska podliehať schvaľovaniu v danom členskom štáte.

Pred dvoma týždňami Rada EÚ prijala závery, v ktorých zopakovala, že pri formovaní budúcej politiky EÚ voči Bielorusku sú kľúčové konkrétne kroky Bieloruska v otázkach dodržiavania univerzálnych základných slobôd, právneho štátu a ľudských práv.

Sankcie voči Bielorusku Únia prvýkrát uplatnila v roku 2004 za zmiznutie štyroch osôb uvedených vyššie. Rada neskôr prijala ďalšie reštriktívne opatrenia voči tým, ktorí sa zapojili do porušovania medzinárodných volebných noriem a medzinárodného práva v oblasti ľudských práv, ako aj do zásahov proti občianskej spoločnosti a demokratickej opozícii. Zbrojné embargo platí od roku 2011.

Vlani Rada zrušila reštriktívne opatrenia voči 170 osobám a štyrom spoločnostiam pre kroky Minska, ktoré prispeli k zlepšeniu vzťahov medzi EÚ a Bieloruskom.