Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Členské štáty EÚ sa dohodli na pravidlách fungovania európskej prokura

Foto: TASR/AP

Dve desiatky štátov schválili nariadenie upravujúce náplň a spôsob výkonu práce úradu európskeho prokurátora.

Brusel/Luxemburg 8. júna (TASR) – Na úlohe a pravidlách fungovania úradu európskeho prokurátora (EPPO) sa dnes dohodli ministri spravodlivosti členských štátov EÚ. Dve desiatky štátov schválili nariadenie upravujúce náplň a spôsob výkonu práce EPPO. Nariadenie ešte podlieha schvaľovaniu v europarlamente.

EPPO bude mať právomoc vyšetrovať a stíhať podvody poškodzujúce finančné záujmy EÚ, napríklad veľké cezhraničné daňové podvody. Mal by posilniť snahu únijných a národných justičných orgánov v boji proti podvodom a dopĺňať prácu Európskeho úradu na boj proti podvodom (OLAF) a Eurojustu, ktoré nie sú uspôsobené na stíhanie jednotlivých zločinov.

Úrad bude sídliť v Luxemburgu a bude pozostávať z dvoch zložiek. Únijnú zložku bude reprezentovať vedúci európsky prokurátor so zodpovednosťou za celý úrad. Druhou zložkou budú delegovaní európski prokurátori v jednotlivých členských štátoch. Tí budú viesť vyšetrovania a stíhania v súlade s únijnou i konkrétnou národnou legislatívou. Únijná zložka bude dohliadať na prácu delegovaných prokurátorov.

Vznik EPPO momentálne podporuje 18 členských štátov vrátane Slovenska. Zámer pridať sa k nim vyjadrili aj Rakúsko a Taliansko. Proti EPPO sú Dánsko, Holandsko, Írsko, Maďarsko, Malta, Poľsko, Švédsko a Spojené kráľovstvo.

Keďže založenie úradu nepodporujú všetky členské štáty, bude fungovať v režime posilnenej spolupráce. To znamená, že bude mať pôsobnosť len v tých štátoch, ktoré ho schvália. Napriek tomu by mal EPPO spolupracovať s členskými štátmi, ktoré za vznik úradu nehlasovali. Ak zmenia názor, môžu sa kedykoľvek k spolupráci pridať.

Nariadenie o fungovaní úradu podlieha schvaľovaniu v europarlamente. Presný dátum spustenia EPPO stanoví Európska komisia, ale nebude to skôr ako tri roky.