Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Štáty EÚ schválili zmenu mechanizmu na pozastavenie bezvízového styku

Ilustračná snímka Foto: TASR - Marek Klekner

Členské štáty EÚ schválili text, ktorý umožňuje jednoduchšie prerušenie platnosti dohôd o bezvízovom styku.

Brusel 27. februára (TASR) - Predstavitelia členských štátov EÚ schválili dnes novelizovaný text nariadenia o mechanizme, ktorý umožňuje jednoduchšie prerušenie platnosti dohôd o bezvízovom styku. Na uvedenie nariadenia do platnosti už stačí len formálny podpis europarlamentu a Rady EÚ.

Hlavným cieľom uvedeného dokumentu je posilniť tzv. mechanizmus pozastavenia týkajúci sa dohôd o bezvízovom styku. Nariadenie uľahčuje členským štátom EÚ oznamovanie okolností, ktoré by mohli viesť k pozastaveniu styku, a umožňuje Európskej komisii (EK) spustiť tento mechanizmus z vlastnej iniciatívy.

Súčasťou navrhovanej novely je aj poverenie Európskej komisie, aby europarlamentu a členským štátom predkladala výročnú správu v rozsahu, v akom tretie štáty oslobodené od vízovej povinnosti spĺňajú potrebné kritériá.

Rozšírili sa možné dôvody pozastavenia bezvízového styku a využívanie tohto mechanizmu sa uľahčí aj skrátením lehôt s cieľom umožniť rýchlejší postup.

Aktivovanie mechanizmu môže iniciovať členský štát alebo EK. Ak takýto návrh odobrí väčšina členských štátov, EK prijme rozhodnutie o dočasnom zrušení bezvízového styku pre stanovené skupiny obyvateľov z tretieho štátu na deväť mesiacov. Ak sa okolnosti nezmenia, Komisia preruší bezvízový styk pre všetkých občanov daného štátu na 18 mesiacov.

Schválenie mechanizmu dnes privítal eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos, podľa ktorého je to dôležitý nástroj použiteľný pri zneužívaní bezvízového styku.

Členské štáty EÚ schválili zrušenie vízovej povinnosti pre Gruzínsko



Zrušenie vízovej povinnosti pre občanov Gruzínska dnes odhlasovali predstavitelia členských štátov EÚ. Na uvedenie nariadenia do platnosti už stačí len formálny podpis europarlamentu a Rady EÚ.

Gruzínci cestujúci do EÚ z pracovných, turistických alebo rodinných dôvodov už nebudú potrebovať víza. Podľa nových pravidiel budú môcť cestovať a zotrvať v schengenskom priestore maximálne 90 dní v rámci 180-dňového obdobia.

Schválenie bezvízového styku je späté s dnešným schválením mechanizmu umožňujúceho jednoduchšie prerušenie platnosti dohôd o bezvízovom styku. Tento mechanizmus uľahčuje pozastavenie bezvízového styku v prípade, ak tretie štáty oslobodené od vízovej povinnosti nespĺňajú potrebné kritériá.