Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Clintonová vyhrala stranícke hlasovanie na Severných Mariánach

Demokratická kandidátka na post prezidenta Hillary Clintonová Foto: TASR/AP

Caucus republikánskej strany sa na Severných Mariánach uskutoční 15. marca.

Washington 12. marca (TASR) - Volebné zhromaždenie (caucus) Demokratickej strany na ostrovnom území Severné Mariány dnes s veľkou pravdepodobnosťou vyhrala bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová.

Informovala o tom televízia CNN, podľa ktorej Clintonová získala 54 percent hlasov. Jej hlavného rivala, Bernieho Sandersa, podporilo 34 percent hlasujúcich.

Vďaka týmto výsledkom má Clintonová isté ďalšie štyri hlasy voliteľov na celoštátnom konvente demokratov. Sanders po dnešnom hlasovaní získal dva hlasy.

Podľa prepočtov CNN má Clintonová momentálne podporu 1244 delegátov celoštátneho konventu, kým Sanders dvakrát menej. Na to, aby sa niektorý z uchádzačov stal kandidátom Demokratickej strany pre voľby prezidenta USA, musí mať podporu 2383 z celkovo 4764 delegátov konventu, ktorý sa uskutoční od 25. do 28. júla vo Filadelfii.

Spoločenstvo Severných Marián pozostáva zo 16 ostrovov v súostroví Mariány v Tichom oceáne. Ide o súčasť tzv. Území USA a v rámci nich o "nezačlenené" územie (unincorporated territory), územie s ustanovujúcim aktom Kongresu (organized territory) a územie s postavením spoločenstva (commonwealth). Hlasovanie demokratov sa dnes konalo na ostrovoch Tinian, Saipan a Rota.

Caucus republikánskej strany sa na Severných Mariánach uskutoční 15. marca.