Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Clintonová navštívi Škandináviu, Kaukaz a Turecko

Hillary Clintonová Foto: TASR/AP Photo/Hassene Dridi

Oznámil to americký Štátny department s tým, že návšteva Dánska, Nórska a Švédska sa sústredí zväčša na životné prostredie.

Washington 26. mája (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová navštívi v dňoch 31. mája až 7. júna Škandináviu, Kaukaz a Turecko, kde sa bude okrem bezpečnostných záležitostí zaoberať aj otázkami životného prostredia a zdravotníctva.

Oznámil to americký Štátny department s tým, že návšteva Dánska, Nórska a Švédska sa sústredí zväčša na životné prostredie. V nórskom Osle prehovorí 1. júna na konferencii o globálnom zdraví a 2. júna sa zúčastní na rokovaniach o klimatickej zmene a rozvoji doteraz nevyužitých prírodných zdrojov regiónu v Tromsö.

Potom odcestuje do Arménska, Gruzínska a Azerbajdžanu, kde bude podľa ministerstva rokovať o "regionálnej bezpečnosti, demokracii, hospodárskom rozvoji a boji s terorizmom".

Clintonová ukončí svoju cestu 7. júna v Istanbule, kde vystúpi s príhovorom na fóre boja s terorizmom a bude rokovať s tureckými predstaviteľmi o situácii v Sýrii, kde sa prezident Bašár Asad pokúša potlačiť povstanie voči svojej vláde, a o tiež o Iráne, ktorý USA podozrievajú z vývoja jadrových zbraní. Irán viedol tento týždeň v Bagdade s veľmocami druhé kolo rokovaní a obe strany sa majú znova stretnúť v Moskve v dňoch 18.-19. júna.