Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Hillary Clintonová chce schváliť vojenskú pomoc Egyptu

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. Foto: TASR/AP

Podľa amerických zákonov musí Clintonová pred poskytnutím vojenskej pomoci potvrdiť, či Egypt splnil svoje záväzky vyplývajúce z mierovej zmluvy s Izraelom a viacero prodemokratických podmienok.

Washington 22. marca (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová plánuje povoliť pokračovanie vojenskej pomoci Egyptu napriek tomu, že krajina nesplnila podmienky týkajúce sa demokracie. Dnes to oznámil demokratický senátor Patrick Leahy, ktorý tento krok ostro kritizoval.

Kancelária Leahyho, ktorý predsedá podvýboru pre zahraničnú pomoc, vo vyhlásení uviedla, že Clintonová by mala obmedziť objem vojenskej pomoci.

Podľa amerických zákonov musí Clintonová pred poskytnutím vojenskej pomoci potvrdiť, či Egypt splnil svoje záväzky vyplývajúce z mierovej zmluvy s Izraelom a viacero prodemokratických podmienok. Egypt od USA zvyčajne dostáva vojenskú pomoc vo výške 1,3 miliardy dolárov (990 miliónov eur).

Leahyho kancelária oznámila, že Clintonová potvrdila splnenie prvej podmienky a využila svoje právomoci, aby druhú nemusela zohľadniť. To podľa senátora vysiela nesprávny signál egyptským ozbrojeným silám, ktoré v krajine vládli po vlaňajšom ľudovom povstaní a zvrhnutí prezidenta Husního Mubaraka.

"Egyptské ozbrojené sily by mali brániť základné slobody a vládu zákona, a nie zastrašovať a zatýkať tých, ktorí pracujú pre demokraciu," uviedol Leahy vo vyhlásení. "Mali by ukončiť procesy s civilistami pred vojenskými súdmi a úplne zrušiť výnimočný stav. Naša politika by mala byť vo vzťahu k tým dôležitým reformám jednoznačná," dodal. Podľa Leahyho by Clintonová mala využiť možnosti zákona a uvoľniť len nevyhnutnú časť pomoci a zvyšok podmieniť pokrokmi pri demokratizačných zmenách v Egypte.