Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Zahraničie

Clintonová varovala bosnianskych Srbov pred odtrhnutím

Hillary Clintonová Foto: TASR/AP Photo

Zo Sarajeva odcestovali Ashtonová a Clintonová do Belehradu a chcú tiež navštíviť Prištinu, kde chcú vyzvať na urýchlené obnovenie dialógu o normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom.

Belehrad 30. októbra (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes varovala predstaviteľov bosnianskych Srbov, že akékoľvek vyjadrenia o odtrhnutí sú "neprijateľné" a vyzvala ich, aby ukončili vzájomné spory a venovali sa reforme svojej krajiny.

"Je absolútne neprijateľné vidieť, ako 17 rokov po ukončení vojny... môže niekto spochybňovať zvrchovanosť a územnú celistvosť Bosny," povedala Clintonová po tom, ako sa spoločne so šéfkou diplomacie Európskej únie, Catherine Ashtonovou, stretla s trojčlenným predsedníctvom Bosny.

Hillary Clintonová a Catherine Ashtonová začali dnes trojdňovú cestu po Balkáne v metropole Bosny, ktorej rozvoj od vojny v rokoch 1992-95 blokuje mocenský boj medzi stranami etnických Srbov, Moslimov a Chorvátov. Obe diplomatky spojili sily, aby zdôraznili svoje posolstvo.

Clintonovej varovanie smerovalo k vplyvnému vodcovi bosnianskych Srbov, Miloradovi Dodikovi, ktorý v ostatnom čase začal vyhlasovať vznik Bosny a Hercegoviny za "nepodarok" a naznačovať možnosť odtrhnutia územia obývaného Srbmi.

Clintonová povedala, že prosperita a stabilita Bosny budú ochraňované, ak sa vydá na cestu vedúcu k členstvu v Európskej únii a NATO.

"Bosna, nepochybne, patrí do EÚ... ale jej vedúci predstavitelia musia byť pripravení na kompromis v záujme svojich ľudí," a musia sa dohodnúť na reforme komplikovaného a neúčinného systému vládnutia, ktorý zaviedlo medzinárodné spoločenstvo v závere vojny, povedala.

"Bosna nesmie plytvať časom na neproduktívne diskusie... Jej politickí predstavitelia musia urobiť to, čo od nich väčšina občanov krajiny požaduje, a to je euroatlantická integrácia," doplnila Clintonovú Ashtonová.

Absencia reforiem zabránila Bosne podať žiadosť o členstvo v EÚ, v dôsledku čoho v integrácii silno zaostala za ostatnými bývalými juhoslovanskými republikami.

Zo Sarajeva odcestovali Ashtonová a Clintonová do Belehradu a chcú tiež navštíviť Prištinu, kde chcú vyzvať na urýchlené obnovenie dialógu o normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom. Počas cesty po Balkáne majú na programe aj návštevu Albánska a Chorvátska.