Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Collomb: Francúzsko v roku 2017 zmarilo 20 teroristických útokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Od 7. januára 2015, keď došlo k útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo a židovský obchod HyperCacher, si džihádistické útoky vo Francúzsku vyžiadali 241 obetí.

Brusel 9. januára (TASR) - Francúzske bezpečnostné sily minulý rok zabránili približne 20 teroristickým útokom na území krajiny. Podľa informácii tlačovej agentúry Belga to v pondelok uviedol francúzsky minister vnútra Gerard Collomb.

"Vo Francúzsku bolo v roku 2017 prekazených 20 bombových útokov. Musíme byť všade aj naďalej ostražití," povedal Collomb v rozhovore pre denník Le Progres. Spresnil, že už neexistuje územie, kde by bolo možné povedať, že riziko útokov neexistuje.

Predchádzajúca oficiálna správa, ktorú začiatkom novembra zverejnilo francúzske ministerstvo vnútra pri príležitosti zrušenia výnimočného stavu, uvádzala iba 13 zmarených útokov. Collomb ani ministerstvo vnútra zatiaľ nespresnili pozadie ďalších siedmich atentátov, ktoré bezpečnostné sily včas odhalili a zabránili ich realizácii.

Medzi ne zrejme patrí aj rozsiahla policajná protiteroristická akcia zo 7. novembra, ktorá viedla k zatknutiu desať osôb vo Francúzsku a vo Švajčiarsku. Išlo o jedincov, ktorí mali "znepokojivé islamistické názory" na sociálnych sieťach. Koncom decembra boli nezávisle od seba zatknutí 21-ročný muž a 19-ročná žena, ktorí chystali násilné útoky. Mladý muž sa podľa vyšetrovateľov chystal zaútočiť na vojakov.

Od 7. januára 2015, keď došlo k útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo a židovský obchod HyperCacher, si džihádistické útoky vo Francúzsku vyžiadali 241 obetí. V roku 2017 boli spáchané dva útoky džihádistov hlásiacich sa ku skupine Islamský štát, ktoré si vyžiadali tri obete na životoch.