Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Fíni zadržali zásielku náhradných dielov pre ruské tanky do Sýrie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hovorca odmietol špecifikovať, pre aké druhy tankov boli náhradné diely určené.

Helsinki 15. februára (TASR) - Fínske colné úrady vyšetrujú pokus o prevoz náhradných dielov pre tanky ruskej výroby do Sýrie. Dnes o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne zdroje.

Zásielku odhalili 8. januára, keď prepravný kontajner vyložili v helsinskom prístave a následne ho preskúmali colníci. Hovorca úradov sa odmietol vyjadriť, či úradom dal niekto tip. Kontajner s náhradnými dielmi pochádza z ruského Petrohradu a smeroval do Sýrie.

Hovorca odmietol špecifikovať, pre aké druhy tankov boli náhradné diely určené. Štyroch členov prepravného plavidla, vrátane kapitána, vypočúvajú na slobode. Ako informovala agentúra Reuters, podľa fínskych úradov sa kontajner javil ako obchodná zásielka.

Rusko je jedným z hlavných dodávateľov zbraní pre Sýriu a zároveň dlhoročným spojencom prezidenta Bašára Asada. V roku 2011 Rusko dodalo Sýrii zbrane v hodnote takmer jednej miliardy dolárov.

EÚ zakazuje prepravu zbraní zo svojich členských krajín do Sýrie, kde za uplynulé dva roky zahynulo v občianskej vojne podľa údajov OSN približne 70.000 ľudí.