Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prokurátorka žiada 26 rokov väzenia pre kapitána lode Costa Concordia

Na archívnej snímke vrak výletnej lode Costa Concordia pri toskánskom ostrove Giglio v pondelok 15. júla 2013. Foto: TASR/AP

Francesco Schettino bol kapitánom luxusnej lode, keď sa plavidlo príliš priblížilo k pobrežiu talianskeho ostrova Giglio a narazilo tam na skaly.

Grosseto 26. januára (TASR) - Talianska prokurátorka dnes požiadala súd o udelenie trestu vyše 26 rokov väzenia pre kapitána výletnej lode Costa Concordia za jeho úlohu pri katastrofe z roku 2012, pri ktorej zahynulo 32 ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Francesco Schettino bol kapitánom luxusnej lode, plávajúceho hotela veľkého ako tri futbalové ihriská, keď sa plavidlo príliš priblížilo k pobrežiu talianskeho ostrova Giglio a narazilo tam na skaly.

Francesco Schettino pred súdom
Foto: TASR/AP


Prokurátorka Maria Navarrová vo svojej záverečnej reči na súdnom procese v neďalekom toskánskom meste Grosseto uviedla, že Schettino by si mal odpykať 14 rokov za zabitie a spôsobenie zranení, deväť rokov za zapríčinenie stroskotania lode, tri roky za jej predčasné opustenie a ďalšie tri mesiace za krivé svedectvo.

Prípadom sa porota podľa očakávania začne zaoberať na budúci mesiac.

Prokurátorka dodala, že ak Schettina uznajú za vinného, mal by byť okamžite odvedený do väzenia, pretože inak hrozí riziko, že ujde z krajiny. V Taliansku väčšina obžalovaných zostáva na slobode a tak čaká na odvolacie procesy.

Na lodi bolo v čase je prevrátenia nabok vyše 4000 pasažierov a členov posádky a nočná záchranná operácia bola chaotická.

Luxusná výletná loď spočívala viac ako dva roky sčasti potopená pri prístave Giglio. Vrak odtiaľ vlani odtiahli - išlo o jednu z technicky najzložitejších námorných operácií.

Stredotaliansky región Toskánsko a ostrov Giglio žiadajú odškodné vo výške 220 miliónov eur od spoločnosti Costa Cruises, ktorej plavilo patrilo, pretože havária mala nepriaznivý dopad na tamojší turistický ruch.