Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Conte podporil výzvu Trumpa na opätovné prijatie Ruska do skupiny G7

Na archívnej snímke Giuseppe Conte. Foto: TASR/AP

Nová talianska vláda už signalizovala, že sa pravdepodobne prikloní k proruskému smerovaniu svojej zahraničnej politiky.

Rím 8. júna (TASR) - Nový taliansky premiér Giuseppe Conte vyjadril v piatok podporu návrhu amerického prezidenta Donalda Trumpa na opätovné prijatie Ruska do skupiny priemyselne najvyspelejších štátov sveta, známej ako G7.

"Rusko by sa malo vrátiť do G8. Je to v záujme všetkých," napísal Conte na Twitteri z Kanady, kde sa na summite G7 predstaví na medzinárodnej scéne po prvý raz ako taliansky líder.

Agentúra Reuters pripomína, že nová talianska vláda už signalizovala, že sa pravdepodobne prikloní k proruskému smerovaniu svojej zahraničnej politiky a vyzvala na zrušenie hospodárskych sankcií voči Moskve.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na Trumpov výrok o tom, že Rusko by sa malo zúčastniť summitu G7, uviedol: "Rusko sa zameriava na iné formáty, mimo G7."



"Rusko by malo byť na tejto schôdzke," povedal Trump novinárom v Bielom dome pred odletom do kanadského Québecu na každoročný summit G7. "Mali by dovoliť Rusku vrátiť sa, pretože by sme mali mať Rusko za rokovacím stolom," dodal.

Rusko vylúčili z tejto elitnej skupiny v roku 2014 za trest za anexiu Krymu a za jeho podporu proruským separatistom na Ukrajine. Tento krok podporili ostatní členovia zoskupenia vrátane USA, Kanady, Japonska a štyroch európskych štátov.

Tohtoročný summit G7 sa zameria na rokovania o obchode. Spojenci USA sa budú snažiť presvedčiť Trumpa, aby zrušil nedávno uvalené clá na dovoz ocele a hliníka, ktoré môžu podľa ich obáv viesť k obchodnej vojne.