Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Conte: Taliansko sa chce v rámci NATO sústrediť na stredomorský región

Na archívnej snímke Giuseppe Conte. Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva obrany má Taliansko v zahraničí rozmiestnených približne 6000 vojakov vrátane takmer 900 v misii NATO v Afganistane.

Rím 11. júna (TASR) - Taliansko sa chce v rámci svojich príspevkov do NATO viac sústrediť na stredomorský región. Uviedol to v pondelok taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý podľa agentúry DPA naznačil možné zníženie počtu talianskych vojakov v Afganistane.

Conte vedie novú populistickú vládnu koalíciu, pozostávajúcu z "protisystémového" Hnutia piatich hviezd (M5S) a protiimigračnej Ligy Severu (LN), ktoré v minulosti spochybňovali vojenské operácie NATO a obhajovali priateľskejší prístup k Rusku.

"Pokladáme za prirodzené, že naša krajina by mala hrať čoraz významnejšiu úlohu ohľadom bezpečnosti a stability na tzv. južnom krídle Aliancie," uviedol Conte po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Ríme.

V súvislosti s "delikátnou a zložitou" otázkou vzťahov NATO-Rusko Conte povedal, že sa so Stoltenbergom zhodli na "dvojkoľajnom prístupe", spájajúcom zásadovosť a dialóg.

Bez Ruska "je veľmi ťažké, ak nie nemožné" riešiť mnohé medzinárodné krízy, podotkol taliansky premiér.

Podľa ministerstva obrany má Taliansko v zahraničí rozmiestnených približne 6000 vojakov vrátane takmer 900 v misii NATO v Afganistane.

Stoltenberg v reakcii na Conteho poznámky uviedol: "Čo robíme, je v záujme obyvateľov Talianska. To zahŕňa našu misiu v Afganistane." Takisto spomenul príspevky členských krajín NATO do globálnej koalície proti Islamskému štátu. Taliansko má približne 1200 vojakov v Iraku a Kuvajte - väčšina z nich sa podieľa na výcviku miestnych ozbrojených síl.

Stoltenbergova dvojdňová návšteva Talianska je súčasťou príprav na summit NATO, ktorý sa bude konať v júli v Bruseli.