Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Kerry ocenil spoluprácu na COP28, OSN žiada ďalšie kroky

John Kerry, osobitný vyslanec prezidenta USA pre klímu, sa rozpráva so zástupcami médií na klimatickom summite OSN COP28 v utorok 12. decembra 2023 v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres povedal, že éra fosílnych palív sa musí skončiť náležite a spravodlivo.

Dubaj 13. decembra (TASR) - Osobitný vyslanec vlády USA pre klimatické otázky John Kerry v stredu ocenil spoluprácu delegátov na klimatickom summite v Dubaji. Predstavitelia OSN upozorňujú, že sú potrebné ďalšie kroky na ukončenie používania fosílnych palív. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Kerry povedal, že delegáti môžu mať dobrý pocit zo záverečného vyhlásenia, ktorého súčasťou je požiadavka na odklon od fosílnych palív. "Tento dokument vysiela svetu veľmi silný odkaz," povedal.

"(Konferencia) COP28 takisto musela dať jasné znamenie na zastavenie kľúčového klimatického problému ľudstva - fosílnych palív a znečistenia v dôsledku ich spaľovania," uviedol šéf Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) Simon Stiell. "Hoci sme v Dubaji za érou fosílnych palív list neobrátili, tento výsledok je začiatkom ich konca," dodal.

Generálny tajomník OSN António Guterres povedal, že éra fosílnych palív sa musí skončiť náležite a spravodlivo.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová stredajšiu dohodu označila za úsvit nového sveta, ktorý nepotrebuje uhlie či ropu. "Dnešná dohoda znamená začiatok post-fosílnej éry," uviedla na sociálnej sieti X. Dodala, že celý svet podporil ciele Európy strojnásobiť do roku 2030 množstvo vyrobenej energie z obnoviteľných zdrojov a zdvojnásobenie energetickej účinnosti.

Účastníci konferencie OSN o zmene klímy v Dubaji (COP28) sa v stredu dohodli na odklone od fosílnych palív, ktoré spôsobujú zohrievanie planéty. Je to po prvý raz, čo medzinárodné spoločenstvo na klimatickom summite vyslovilo takúto požiadavku.