Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čoraz viac Francúzok podlieha náboru džihádistov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nábor žien do radov islamistov nie je nový fenomén, ale vlani došlo k jeho rozšíreniu.

Brusel/Paríž 20. januára (TASR) - Čoraz viac francúzskych žien podlieha vábeniu zo strany džihádistov a je s nimi ochotných odísť do Sýrie. Uviedla to dnes francúzska televízna stanica BFM TV.

Približne 40 percent z občanov Francúzska, ktorí sa pripojili k extrémistickým skupinám v Sýrii a Iraku, sú mladé ženy. Väčšina z nich sa zradikalizovala prostredníctvom internetu.

Len vlani vstúpilo do radov takzvaného Islamského štátu (IS) 315 občanov Francúzska, z toho 140 žien. Celkovo v Sýrii bojuje okolo 600 Francúzov vrátane 220 žien.

Televízna stanica v tejto súvislosti zverejnila názor psychológa Patricka Amoyela, špecialistu na problematiku džihádizmu. Amoyel tvrdí, že mladé Francúzky ani tak neláka samotný boj za šírenie islamu, ale skôr predstava, že si medzi radikálmi nájdu vhodného manžela.

Novinár Nicolas Hénin, autor knihy "Akadémia džihádu", ktorý bol svojho času väzňom IS, tvrdí, že islamistom sa darí získavať nových bojovníkov rečami o údajnom ponižovaní moslimov zo strany francúzskeho štátu.

Podľa BFM TV nábor žien do radov islamistov nie je nový fenomén, ale vlani došlo k jeho rozšíreniu. Okrem toho sa militantom darí presvedčiť čoraz viac žien, aby sa aktívne zapájali do teroristických akcií.