Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V dohode o brexite sú stále nezhody, tvrdí írsky podpredseda vlády

Podpredseda írskej vlády Simon Coveney, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Írsko stále čaká na seriózne návrhy na riešenie problému írskej hranice zo strany britskej vlády, povedal podpredseda írskej vlády Simon Coveney.

Londýn 20. septembra (TASR) - Podpredseda írskej vlády Simon Coveney v piatok uviedol, že "náladová hudba" okolo dohody o odchode Británie z EÚ je lepšia, ale obe strany sú od seba názorovo aj naďalej veľmi vzdialené, napísala agentúra AP.

Coveney pre BBC povedal, že ešte stále existujú "závažné problémy" s riešením tzv. írskej poistky, teda pobrexitového režimu na hraniciach Írskej republiky, členskej krajiny EÚ, a Severného Írska, ktoré je provinciou Spojeného kráľovstva.

"Stále čakáme na seriózne návrhy zo strany britskej vlády," povedal Coveney. Súčasný návrh na riešenie problému írskej hranice, ktorý britský premiér Boris Johnson odmieta, je jediným prijateľným plánom na udržanie otvorených hraníc medzi oboma časťami írskeho ostrova.

Pokrok v rokovaniach o novej dohode o brexite sa v piatok bude usilovať dosiahnuť aj britský minister pre odchod Británie z EÚ Stephen Barclay, ktorý sa v Bruseli stretáva s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom.