Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Somálsku zostávajú vraždy novinárov často nepotrestané, tvrdí CPJ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Elisabeth Witchelová z CPJ, ktorá je zároveň autorkou správy, uviedla, že beztrestné zabíjanie novinárov len povzbudzuje násilníkov k ďalším takýmto činom.

New York 27. októbra (TASR) - Somálsko sa už druhý rok po sebe ocitlo na samotnom vrchole rebríčka 13 krajín, ktoré zlyhávajú pri vyšetrovaní vrážd novinárov a v ktorých ostávajú takéto činy s najväčšou pravdepodobnosťou nepotrestané. Vo svojej výročnej správe to dnes podľa agentúry AP uviedla americká nezisková organizácia Výbor na ochranu novinárov (CPJ).

Podľa správy CPJ sú za väčšinu vrážd novinárov v Somálsku zodpovední militanti z organizácie aš-Šabáb. V Iraku a v Sýrií, ktoré v rebríčku obsadili druhú a tretiu priečku, môžu za väčšinu takýchto vrážd zase extrémisti z tzv. Islamského štátu (IS).

Elisabeth Witchelová z CPJ, ktorá je zároveň autorkou správy, uviedla, že beztrestné zabíjanie novinárov len povzbudzuje násilníkov k ďalším takýmto činom. Somálske médiá sú podľa jej slov nútené pracovať v atmosfére strachu, čo značne obmedzuje aj ich schopnosť informovať verejnosť.