Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalý náčelník generálneho štábu obhajuje návrat k vojenským odvodom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Generál, za ktorého éry na čele generálneho štábu sa prechod k profesionálnej armáde pripravoval, tvrdí, že súčasná česká profesionálna armáda nemá na boj dosť ľudí.

Praha 18. júna (TASR) - Bývalý náčelník generálneho štábu českej armády Jiří Šedivý obhajuje zámer ministerstva obrany novelizovať branný zákon tak, aby znova umožňoval povinné odvody civilistov. Česko síce má profesionálnu armádu, v prípade vojny by to však nestačilo, povedal v rozhovore pre dnešné vydanie Mladej fronty DNES.

Oproti súčasnému stavu, keď je tiež možné povolať civilistov, by podľa Šedivého - v súčasnosti súkromného poradcu - nastala len jedna zmena: odvod by bol možný ešte predtým, než štát vyhlási stav ohrozenia.

Generál, za ktorého éry na čele generálneho štábu sa prechod k profesionálnej armáde pripravoval, tvrdí, že súčasná česká profesionálna armáda nemá na boj dosť ľudí. "Koncom 90. rokov sme dospeli k názoru, že svet sa obracia do ružova. Vezmite si ale situáciu na Ukrajine, alebo takzvanú arabskú jar, alebo to, čo sa deje v Sýrii, v Iraku, v Afganistane. Trendy sú skrátka oveľa nepriaznivejšie, než sme si mysleli. Mali by sme sa preto znovu vrátiť k záložným zborom," vysvetlil Šedivý.

So zavedením čisto profesionálnej armády Šedivý súhlasí, ale tá česká je podľa neho "zle urobená". Pôvodne mala mať okolo 27.000 vojakov, čím mohla byť funkčná pre obranu územia ČR aj pre vysielanie do zahraničia. Navyše s využitím aktívnych záloh sa z nej mohla stať vojnová armáda. Pri súčasných okolo 19.000 príslušníkoch spotrebúva armáda veľké počty ľudí len na udržanie základných činností a na boj zostáva pomerne málo ľudí.

Šedivý si myslí, že to zapríčinili všetky hlavné politické strany, ktoré sa vystriedali vo vláde. "Bola iná doba, prišla kríza, prišiel entuziazmus, že budeme mať profesionálnu armádu. Z politických dôvodov, pod peknými heslami sme sa zbavili možnosti dostať armádu do vyšších stupňov bojovej pohotovosti," konštatoval generál.

Na otázku, prečo ani služba v profesionálnej armáde nie je dosť atraktívna, aby sa naplnili stavy, Šedivý odpovedal, že keď armáda spustí nábory, ochotných ľudí je dosť. "Problémom sú finančné reštrikcie. Pred niekoľkými rokmi po náboroch musela armáda po niekoľkých mesiacoch pustiť záujemcu späť do civilu, pretože nemala peniaze," povedal Šedivý. Dodnes sa neprijali zákony, ktoré by napríklad podporovali zamestnávateľov a kompenzovali im dobu výcviku aktívneho záložníka. "Nie je to teda problém chcenia ľudí vstúpiť do armády, ale nedostatku peňazí," uzavrel Šedivý.