Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Babiš predstaví Zemanovi vládu v utorok 28. novembra

Na archívnej snímke predseda hnutia ANO Andrej Babiš. Foto: TASR - Martin Baumann

Babišovo hnutie ANO sa po októbrových voľbách do Poslaneckej snemovne pokúša zostaviť menšinovú vládu bez jasne deklarovanej podpory ďalších strán.

Praha 23. novembra (TASR) - Líder českého hnutia ANO Andrej Babiš predstaví zostavu svojej vlády prezidentovi Milošovi Zemanovi v utorok 28. novembra. Vo štvrtok to povedal denníku Právo a dodal, že kabinet má kompletný, ale ešte váha v jednom či dvoch prípadoch.

Babiš zatiaľ nechcel uviesť konkrétne mená, čo vysvetlil tým, že najprv ich chce na budúci týždeň oznámiť prezidentovi.

"Je to dosť veľký stres. Tí ľudia majú rodiny - najprv povedia áno, potom si to rodina rozmyslí, takže povedia nie. A stále premýšľam o jednom kandidátovi na jeden post, či je to dobre alebo nie," povedal šéf hnutia ANO, ktorého citoval aj spravodajský portál Novinky.cz.

Zeman počas súčasnej návštevy Ruska oznámil, že Babiša vymenuje za premiéra 6. decembra a jeho vládu 15. decembra. Babiš však povedal, že si predstavoval skorší termín.

Babišovo hnutie ANO sa po októbrových voľbách do Poslaneckej snemovne pokúša zostaviť menšinovú vládu bez jasne deklarovanej podpory ďalších strán.

Pravicové strany však poukazujú na to, že existuje hlasovací blok ANO, hnutia SPD a KSČM, ktorý v snemovni presadil na post šéfa mandátového a imunitného výboru komunistu Stanislava Grospiča a za predsedu dolnej komory parlamentu nominanta hnutia ANO Radka Vondráčka. Ten by rozhodoval aj o prípadnom treťom pokuse o zostavenie kabinetu, napísal portál Novinky.cz.