Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Babišova predvolebná brožúra je predmetom správneho konania

Andrej Babiš. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Uvedená brožúra nebola spočiatku náležite označená povinnou informáciou o zadávateľovi a spracovateľovi. Hnutie ANO sa tak mohlo dopustiť priestupku, za čo mu teraz hrozí pokuta 100.000 korún.

Praha 20. septembra (TASR) - Český úrad pre dohľad nad hospodárením politických strán a politických hnutí začal s hnutím ANO správne konanie. Dôvodom je kniha predsedu hnutia Andreja Babiša "O čem sním, když náhodou spím", napísala dnes spravodajský server iROZHLAS.cz.

Uvedená brožúra nebola spočiatku náležite označená povinnou informáciou o zadávateľovi a spracovateľovi. Hnutie ANO sa tak mohlo dopustiť priestupku, za čo mu teraz hrozí pokuta 100.000 korún (3830 eur).

Na brožúru "O čem sním, když náhodou spím" s Babišovým podpisom sa stoja rady, taký je podľa iROZHLAS.cz typický obrázok z autogramiád šéfa ANO, ktorý prezentuje na Facebooku.

Podľa Úradu pre dohľad nad hospodárením politických strán a politických hnutí je však materiál, ktorý pred októbrovými parlamentnými voľbami do Poslaneckej snemovne obsahuje víziu pre Českú republiku do roku 2035, nedostatočne označený.

"Kandidujúci subjekt nezaistil, aby volebné materiály obsahovali informácie o zadávateľovi a spracovateľovi," píše sa v tlačovej správe z konca augusta.

Začatie správneho konania potvrdil serveru iROZHLAS.cz hovorca ANO Vladimír Vořechovský: "V dátovej schránke hnutia máme oznámenie o začatí správneho konania. Úrad nám vyčíta neuvedenie informácie o zadávateľovi a spracovateľovi v knihe 'O čem sním, když náhodou spím'."

Hnutie podľa neho celú záležitosť rieši a s dohľadovým orgánom v súvislosti s možným pochybením komunikuje. "Momentálne pripravujeme pre úrad vysvetlenie a veríme, že na jeho základe správne konanie ukončí bez udelenia sankcie," doplnil Vořechovský.