Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česko potrápila silná búrka. Extrémy počasia pocítili aj v Nemecku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Neobvyklú spomienku budú mať na búrku dvaja čističi okien z Heidelbergu, ktorých dostali záchranári do bezpečia po tom, čo ich búrka uväznila v gondole vo výške 35 metrov.

Praha 19. augusta (TASR) - Značné škody napáchali hlavne v Juhočeskom a Plzenskom kraji, ako aj na Vysočine búrky, ktoré zasiahli v priebehu noci nadnes Českú republiku.

Ešte dnes predpoludním boli v Juhočeskom kraji bez elektrickej energie tisícky domácností, výpadky v zásobovaní elektrickým prúdom hlásili i z okresu Pelhřimov v kraji Vysočina.

Na mnohých miestach sťažujú opravu poškodenej energetickej siete vyvrátené stromy.

Zainteresovaní však predpokladajú, že vo väčšine lokalít by sa to i tak malo podariť v priebehu dnešného dňa, maximálne do nedeľného rána, vyplýva z informácií tamojších elektronických médií.

Rozmary počasia narušili v niektorých oblastiach plynulosť železničnej dopravy, ktorá je napríklad obmedzená aj na trase České Budějovice-Plzeň v úseku medzi Hlubokou nad Vltavou a Zliví, či medzi Českými Budějovicami a hornorakúskym Linzom. Naopak na trase České Budějovice-Praha sa už prevádzku podarilo obnoviť.

Zo Šumavy prišli správy o stovkách vyvrátených stromov.

Tamojší národný park odporučil návštevníkom, aby počas víkendu nevstupovali na turistické trasy v oblasti aj s ohľadom na fakt, že množstvo stromov je nalomených a hrozí ich zrútenie.

Na odstraňovaní následkov búrok budú hasiči v zasiahnutých oblastiach pracovať zrejme po celý víkend.

Počasie opätovne vyčíňalo aj v Nemecku

Extrémy počasia pocítili v piatok vo večerných hodinách a v priebehu noci nadnes obyvatelia a návštevníci viacerých lokalít na juhu a východe Nemecka.

Správy hovoria o mimoriadne intenzívnych prívalových dažďoch, ale aj prudkom nárazovom vetre dosahujúcom miestami rýchlosť viac ako 100 km/hodinu, ba dokonca tornáde v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko, odkiaľ sťaby zázrakom nehlásia ani jediného zraneného.

Meteorológovia informovali, že v Mníchove zaznamenali 27 litrov zrážok v priebehu iba 30 minút. Iba na juhu spolkovej krajiny Bavorsko zaznamenali okolo tisícky núdzových volaní.

Rozmary prírody "pocítili" energetické siete, strechy objektov i železničné trate, ako aj organizátori hudobných a iných festivalov. Jeden z nich pri jazere Chiemsee označovanom za "bavorské more" museli predčasne ukončiť. Festivalové podujatie Highfield pri Lipsku na niekoľko hodín prerušili.

V niektorých oblastiach došlo aj k zaplaveniu cestných komunikácií.

Neobvyklú spomienku budú mať na búrku dvaja čističi okien z Heidelbergu, ktorých dostali záchranári do bezpečia po tom, čo ich búrka uväznila v gondole vo výške 35 metrov.

V dobrom však na extrémne počasie nebudú spomínať ani cestujúci rýchliku ICE, ktorí na šesť hodín uviazli na trati Lipsko-Drážďany.

Na odstraňovaní následkov búrok sa intenzívne pracuje, materiálne škody, ktoré budú značné, zatiaľ nevyčíslili.