Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalú šéfku kabinetu premiéra Nečasa odsúdili za zneužitie právomocí

Na archívnej snímke bývalý český premiér Petr Nečas prichádza na policajnú stanicu na výsluch v kauze obvinenej šéfky jeho kancelárie Jany Nagyovej (v súčasnosti Nečasovej)v Prahe v piatok 12. júla 2013. Foto: TASR/AP

Súd uložil Jane Nečasovej dvojročný podmienečný trest a zákaz činnosti vo vedúcich funkciách štátnej správy.

Praha 22. novembra (TASR) - Bývalá spolupracovníčka českého expremiéra Petra Nečasa Jana Nečasová (v tom čase Nagyová) dostala podmienečný trest za to, že nechala protiprávne sledovať vtedajšiu Nečasovu manželku Radku. Informoval o tom portál iDNES.cz

Súd pre prvý pražský obvod v stredu udelil neprávoplatné podmienečné tresty aj trojici spravodajcov, ktorí jej napomáhali. Proti rozsudku sa na mieste odvolali obhajcovia spravodajcov.

Sudkyňa Pavla Hlávková uložila Nečasovej za zneužitie právomoci dvojročný podmienečný trest a zákaz činnosti vo vedúcich funkciách štátnej správy.

Hájková v odôvodnení rozsudku vysvetlila, že vtedajšia šéfka kabinetu českého expremiéra nemala oprávnenie poveriť pracovníkov Vojenského spravodajstva sledovať Radku Nečasovú a dvoch pracovníkov Úradu vlády.

Podľa sudkyne tým Jana Nečasová chcela spôsobiť Radke Nečasovej ujmu. Motívom mala byť nenávisť milenky k manželke vtedajšieho premiéra.

Podľa Hájkovej niekdajší český premiér Petr Nečas v procese vypovedal v prípade zneužitia Vojenského spravodajstva nepravdivo a účelovo v prospech svojej súčasnej manželky Jany. Urobil tak podľa nej aj pre výrazne submisívne postavenie vo vzťahu.

"Výpoveď svedka Nečasa je v rozpore s vypočúvaniami," uzavrela sudkyňa podľa iDNES.cz.