Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Česku stúpol počet žiadateľov o azyl z Iraku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O azyl v Českej republike požiadalo v období január-september 2016 celkove 1128 ľudí, čo predstavuje o 13 osôb viac ako v porovnateľnom období minulého roka.

Praha 26. októbra (TASR) - O azyl v Českej republike požiadalo v období január-september 2016 celkove 1128 ľudí, čo predstavuje o 13 osôb viac ako v porovnateľnom období minulého roka. Najčastejšie boli žiadatelia o azyl občanmi Ukrajiny a Iraku.

Informovali o tom dnes české elektronické médiá s odvolaním sa na príslušný odbor českého rezortu vnútra v Prahe.

Počet ukrajinských žiadateľov o azyl dosiahol v uplynulých mesiacoch hranicu 382 osôb, čo znamená oproti vlaňajšku pokles o takmer 150 ľudí.

V prípade irackých žiadateľov o azyl je však trend opačný, ich počet sa oproti roku 2015 zvýšil takmer sedemnásobne, z 21 na 143. Súvisí to aj s projektom presídlenia kresťanských utečencov z Iraku, v rámci ktorého pricestovalo do Česka celkove 89 ľudí, avšak časť z nich odišla neskôr do Nemecka a iná časť sa vrátila do vlasti.

Medzi žiadateľmi o azyl boli aj desiatky občanov Sýrie, Kuby a Číny, či Vietnamci, Arméni, Rusi a Gruzínci.

ČR udelila v priebehu spomínaného deväťmesačného obdobia azyl 136 osobám, ďalším 256 poskytla ochranu na vopred stanovené obdobie. Až 732 prípadov skončilo neudelením azylu alebo zastavením konania.