Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

České pätorčatá sú aj deň po narodení v stabilizovanom stave

Prvé pätorčatá v dejinách Českej republiky sa ráno 2. júna 2013 narodili v pražskej podolskej nemocnici. Foto: FOTO/ÚPMD

Novorodenci sú už vyživovaní materským mliekom.

Praha 3. júna (TASR) - Prvé české pätorčatá, ktoré sa narodili v nedeľu krátko po 08.00 h cisárskym rezom v 31. týždni ťarchavosti v špecializovanej pôrodnici v Prahe-Podolí, sú všetky aj deň po pôrode v stabilizovanom stave a naďalej v inkubátoroch s miernou podporou dýchania. Umiestnené sú na jednotke intenzívnej starostlivosti.

V tlačovej správe o aktuálnom zdravotnom stave pätorčiat o tom dnes TASR informoval Ing. Jiří Kaňa z českej PR agentúry Stance Communications.

Novorodenci sú už vyživovaní materským mliekom. Mamička už všetky deti navštívila, dodal Kaňa.

"Ďalej plánujeme odpojenie od dýchacieho prístroja, zvyšovanie dávok materského mlieka a naštartovanie celkového telesného rastu. Matka detí je vo výbornej kondícii, bez komplikácií po cisárskom reze," uviedol primár neonatologického oddelenia Ústavu pre starostlivosť o matku a dieťa v Prahe-Podolí Zbyněk Straňák.

Pätorčatám trvala samotná cesta na svet iba päť minút, "čo bolo na päť bábätiek naozaj rýchle", konštatoval v nedeľu primár Straňák. Celý zákrok podľa jeho slov trval do hodiny a pol.



Štyria chlapci dostali mená Deniel, Michael, Alex a Martin a dievčatko Terezka. Deti vážili od 1214 do 1340. Rodičkou je 23-ročná Alexandra Kiňová z mesta Milovice, ktorá má ešte päťročného syna. Šťastným otcom je Antonín Kroščen.

Prvé pätorčatá v histórii Česka sú o to vzácnejšie, že boli počaté prirodzeným spôsobom, a nie umelým oplodnením.

"Na svete sa narodilo celkom 795 pätorčiat, ale iba 134 bolo počatých spontánne ako u Alexandry," citovali Novinky.cz primárku podolskej pôrodnice Alenu Měchurovú.

Mestský úrad v Miloviciach našiel početnej rodine väčší byt a zaplatí jej tiež opatrovateľku. Druhú dostane rodina zo zákona.