Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Česká cestovná kancelária po dopade rakety v Egypte evakuuje ľudí

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Odporúčanie týkajúce sa cestovania do Egypta zatiaľ Česko neupravilo.

Praha 27. októbra (TASR) - Česká cestovná kancelária Čedok v piatok evakuuje asi 500 českých turistov z egyptského letoviska Tábá, kde v noci raketa zasiahla zdravotnícke zariadenie. Vo vysielaní ČT24 to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Cestovná kancelária Čedok nás informovala, že pred niekoľkými hodinami dopravila práve do toho zasiahnutého letoviska viac ako 500 českých turistov a v nadväznosti na tento incident sa rozhodla všetkých týchto českých turistov evakuovať späť do ČR,"
povedal Drake.

Hovorkyňa Čedoku Kateřina Pavlíková spresnila, že do egyptského letoviska v piatok pošlú tri lietadlá. Voľné miesta poskytnú českým občanom, ktorí do krajiny pricestovali s inou cestovnou kanceláriou, prípadne individuálne.

Podľa Drakea má české ministerstvo zahraničných vecí potvrdenú informáciu o šiestich zranených osobách a v tejto chvíli nemá správy o tom, že by medzi nimi boli cudzinci.

Odporúčanie týkajúce sa cestovania do Egypta zatiaľ Česko neupravilo. "Naši konzulárni pracovníci majú priebežné rokovanie s ostatnými členskými štátmi EÚ, ktorí sú zastúpení v Káhire, a svoje odporúčanie na cestovanie do Egypta budú prípadne upravovať koordinovane," dodal.

Zatiaľ nie je jasné, či incident súvisí s vojnou, ktorá sa medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas odohráva v pásme Gazy už 20 dní, keď na územie Izraela vpadli teroristické komandá.

Tábá je turistami vyhľadávané letovisko pri Červenom mori. Nachádza sa priamo oproti izraelskému prístavnému mestu Ejlat, ktoré je od Gazy vzdialené viac ako 350 kilometrov.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)