Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

ČR a Belgicko chcú, aby EÚ zvážila sankcie na Rusko za zásah do volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Česká Bezpečnostná informačná služba ako prvá upozornila na to, že niekoľko europoslancov vzalo úplatky za šírenie ruskej propagandy cez už zrušenú webovú stránku Voice of Europe so sídlom v Prahe.

Brusel 17. apríla (TASR) - Česko a Belgicko plánujú na prebiehajúcom mimoriadnom summite Európskej rady v Bruseli vyzvať lídrov EÚ, aby zvážili nové sankcie proti Rusku pre podozrenia zo zasahovania do júnových volieb do Európskeho parlamentu. Vyplýva to zo spoločného listu českého premiéra Petra Fialu a belgického premiéra Alexandera De Crooa zverejneného v stredu, informuje agentúra AFP.

Belgicko, v ktorom sa nachádzajú kľúčové inštitúcie EÚ, minulý týždeň začalo vyšetrovať podozrenia údajných snáh Ruska ovplyvniť výsledok volieb do europarlamentu.

Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) ako prvá upozornila na to, že niekoľko europoslancov vzalo úplatky za šírenie ruskej propagandy cez už zrušenú webovú stránku Voice of Europe so sídlom v Prahe. Tá je podľa AFP známa tým, že zverejňovala články s posolstvami Moskvy.

"Musíme veľmi jasne povedať, že takéto pokusy sú neprijateľné a že musíme urobiť všetko pre to, aby sme ubránili našu demokraciu,"
uviedol de Croo po príchode na dvojdňový summit v Bruseli.

V spoločnom v liste s Fialom napísali, že je "vhodný čas na zavedenie nového režimu reštriktívnych opatrení EÚ na boj proti škodlivým aktivitám Ruska". List adresovali predsedníčke europarlamentu Roberte Metsolovej, šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi.

"Je jasné, že ruský režim sa snaží ovplyvniť nadchádzajúce európske voľby a posilniť proruský naratív v novom Európskom parlamente," uvádza sa v liste českého a belgického premiéra.

Obaja zdôraznili potrebu brániť sa tomu na národnej aj európskej úrovni. "Jednoducho nemôžeme dovoliť, aby Rusku prešiel takýto hrubý útok na naše demokratické inštitúcie a zásady," dodali.

Európska komisia opakovane upozorňuje na to, že Moskva pred voľbami šíri dezinformácie a snaží sa oslabiť podporu európskej verejnosti pre Ukrajinu, ktorá vzdoruje ruskej invázii.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú tento rok konať 6. až 9. júna. Každá z členských krajín EÚ si volí vlastných zástupcov. Z celkového počtu 720 kresiel je 15 určených pre zástupcov Slovenska.