Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Chemickým závodom v Litvínove otriasol výbuch, k zraneniam nedošlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Explodovala tlaková fľaša a na jednej zo stavieb začalo horieť. Na mieste podľa krajskej polície neboli zranení.

Praha 12. decembra (TASR) - Výbuch otriasol v utorok o pol piatej ráno chemickým závodom Unipetrolu pri českom meste Litvínov. Explodovala tlaková fľaša a na jednej zo stavieb začalo horieť. Na mieste podľa krajskej polície neboli zranení. K výbuchu došlo v tejto chemičke taktiež pred dvoma rokmi, informoval na svojej webovej stránke Český rozhlas (ČRo).

Horieť začalo v hale na výrobu mazutu. Na mieste vybuchla jedna tlaková fľaša s vodíkom. Požiar tak podľa obyvateľov Litvínova a mesta Most sprevádzali otrasy a výbuch. Podnikoví hasiči však podľa vyjadrení vedenia závodu oheň dostali zakrátko pod kontrolu. Výrobu pozastavili a príčinu explózie musia určiť vyšetrovatelia.

"Pravdepodobnou príčinou bola netesnosť na potrubí plynu. Pri tomto lokálnom požiari nedošlo k žiadnym zraneniam ani škodám na životnom prostredí," povedal pre Českú televíziu hovorca Unipetrolu Pavel Kaidl.

Okresný súd v meste Most sa zhodou okolností začína práve v utorok zaoberať veľkou haváriou, ku ktorej došlo v tomto závode v lete 2015. Vedenie Unipetrolu vyčíslilo škody za vtedy zničenú etylénovú jednotku na 14 miliárd korún. Obžalovaní sú dvaja zamestnanci firmy.

Výbuch z predvlaňajška vyradil na rok z prevádzky výrobňu spoločnosti Unipetrol a priamo ovplyvnil aj obyvateľov Litvínova. Rekonštrukcia následne trvala vyše desať mesiacov a stála štyri miliardy českých korún, pripomenul ČRo.