Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Predseda Senátu ČR vyzval Haška a spol. na odstúpenie z vedenia ČSSD

Na snímke Bohuslav Sobotka (ČSSD) Foto: TASR/Michal Svítok

České médiá dnes špekulovali o možnosti, že na čele ČSSD nezostane po očakávanej konsolidácii strany Sobotka ani Hašek, ale bude zvolený nový predseda, pričom v tejto súvislosti spomínali Štěcha.

Praha 30. októbra (TASR) - Predseda Senátu českého parlamentu, sociálny demokrat Milan Štěch (ČSSD), dnes v rozhovore pre televízne Studio ČT24 povedal, že aktéri povolebnej schôdzky s prezidentom Milošom Zemanom by mali odstúpiť z vedenia sociálnej demokracie.

Prvého podpredsedu ČSSD Haška a ďalších účastníkov stretnutia so Zemanom, ku ktorému sa priznali až dnes, označil za klamárov, ktorí pripravovali zosadenie predsedu strany Bohuslava Sobotku z funkcie.

Michal Hašek, Jiří Zimola, Zdeněk Škromach a novozvolený predseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc podľa Štěcha poškodili stranu a majú jedinú možnosť: odstúpiť z jej vedenia, "pretože s týmito osobami by už ČSSD nemohla podľa môjho názoru mať šancu na získanie dôvery občanov".

Podľa Zimolu to bol práve Zeman, kto žiadal od účastníkov schôdzky s ním, aby o nej pomlčali.

Pätica sociálnych demokratov, okrem už uvedených aj podpredseda strany, plzenský hajtman Milan Chovanec, navštívili prezidenta republiky v sobotu večer, keď predseda strany Sobotka diskutoval s ďalšími víťazmi volieb v povolebnej debate Českej televízie. Na druhý deň po schôdzke Hašek vyzval Sobotku na odstúpenie z funkcie a podporili ho ďalší sociálni demokrati.

Mlčanlivosť o schôdzke porušil ako prvý už v utorok Chovanec, ktorý dnes vyjadril verejne podporu predsedovi strany Sobotkovi. Následne dostali médiá vyhlásenie Haška, Tejca, Škromacha a Zimolu:

"Vzhľadom na to, že jeden z účastníkov túto dohodu (mlčať o povolebnom stretnutí s prezidentom) nedodržal, schôdzku potvrdzujeme, Kategoricky však odmietame akúkoľvek jej interpretáciu ako údajné prípravy tzv. puču v ČSSD," citovala Česká televízia.

České médiá dnes špekulovali o možnosti, že na čele ČSSD nezostane po očakávanej konsolidácii strany Sobotka ani Hašek, ale bude zvolený nový predseda, pričom v tejto súvislosti spomínali Štěcha. Ten však možnosť, že by sa stal predsedom ČSSD, odmietol.


Sobotka: Na rezignáciu teraz vyzývať nebudem, v ČSSD musí skončiť schizofrénia

Za ďalšiu vážnu chybu Michala Haška a jeho kolegov, účastníkov pôvodne utajenej a dnes definitívne priznanej schôdzky u prezidenta ČR Miloša Zemana, označil dnes ich počínanie predseda Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) Bohuslav Sobotka. Podľa neho to znova vrhá zlé svetlo na stranu ako takú.

"Mrzí ma, že nám účastníci nehovorili pravdu. My sme sa pýtali, či sa tá schôdzka uskutočnila alebo nie, už na onom osudovom rokovaní predsedníctva ČSSD (v nedeľu 27. októbra - pozn. TASR). Znova sme sa pýtali aj na rokovaní poslaneckého klubu (v utorok 29. októbra). Zakaždým sme sa dočkali iba odmietania a zahmlievania. Mrzí ma, že kolegovia, ktorí na tú schôdzku šli, nemali dosť odvahy, aby na pôde vlastnej politickej strany povedali pravdu - áno, rokovali sme s prezidentom republiky. Neviem, prečo sa snažili tajiť tú schôdzku," citoval lídra víťaznej strany predčasných volieb internetový server iDNES.cz

Podľa Sobotku stavia účastníkov schôdzky do veľmi zlého svetla skutočnosť, že sa stretnutie u hlavy štátu v čase, keď už bol jasný volebný výsledok ČSSD, odohralo za jeho chrbtom, bez jeho vedomia a že bolo následne popierané.

Pozíciu ľudí, ktorí sa podľa Sobotku snažili o prevrat v sociálnej demokracii, o zmenu pomerov, daných legitímnym zjazdom strany, najnovší vývoj nepochybne podlomil. "Myslím si, že budú omnoho horšie argumentovať za svoje návrhy na rokovaní ústredného výkonného výboru, ktoré sa uskutoční 10. novembra. A pevne verím, že rad delegátov sa ich spýta, prečo nehovorili pravdu a čo vlastne malo byť zmyslom a účelom spomínanej schôdzky, ak sa konala za chrbtom predsedu strany."

Na otázku, či sa zhoduje s hlasmi, že by spomínaní predstavitelia strany mali opustiť jej rady, Sobotka uviedol, že v ČSSD sa musí skončiť jestvujúca schizofrénia a nie je možné, aby mala dvoch šéfov. Po 10. novembri, ako osobne predpokladá, by malo byť rozhodnuté o lídrovi strany. Verejne však teraz odmietol kohokoľvek vyzvať na rezignáciu, svoj názor bude prezentovať na pôde ústredného výkonného výboru ČSSD. "Každý by si mal zamiesť pred svojím prahom," poznamenal Sobotka a dodal, že sa strana musí teraz stabilizovať.

Návrh na zloženie tímu vyjednávačov ČSSD, ktorý by mal začať rokovať s potenciálnymi koaličnými partnermi o vytvorení novej vlády ČR, predloží Sobotka v súlade s pôvodným plánom vo štvrtok ráno politickému grémiu a predpokladá, že jeho návrh schváli. Súčasne pripomenul lídrom hnutia ANO i KDU-ČSL, že ČSSD bude seriózne pripravená rokovať až po 10. novembri.