Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Euro o päť rokov. ČSSD predstavila na sneme svoje priority

Na snímke Bohuslav Sobotka zo strany ČSSD počas brífingu vo svojej volebnej centrále po skončení volieb. Foto: TASR/Michal Svítok

ČSSD chce vyriešiť aj otázku zastropovania veku odchodu do dôchodku, založiť inštitút pacientskeho ombudsmana a úplne zakázať fajčenie v reštauráciách.

Praha 14. marca (TASR) - Rozvoj dopravy, valorizácia dôchodkov, obnovenie nemocenskej v prvých troch dňoch choroby a prijatie eura okolo roku 2020 – to sú priority, ktoré bude Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) v nasledujúcich rokoch presadzovať. Priority v programovej rezolúcii schválili dnes delegáti 38. zjazdu ČSSD v Prahe, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Minimálna mzda by sa podľa ČSSD mala do konca volebného obdobia zvýšiť na 40 percent priemernej mzdy. Vláda by mala podľa delegátov zjazdu vo svojej hospodárskej a rozpočtovej politike pokračovať v prípravách na prijatie spoločnej európskej meny v možnom termíne okolo roku 2020. Podľa ČSSD práve prijatie eura zaistí, aby krajina zostala atraktívna pre investície a aby sa znížilo riziko prudkých menových výkyvov.

ČSSD chce vyriešiť aj otázku zastropovania veku odchodu do dôchodku, založiť inštitút pacientskeho ombudsmana a úplne zakázať fajčenie v reštauráciách. Presadiť chce aj zákon o náhradnom výživnom tak, aby mali lepšie postavenie rodičia samoživitelia.

Od roku 2016 plánuje ČSSD posilniť financovanie športu o tri miliardy korún, peniaze by chcela získať účinnejším zdanením hazardu.

ČSSD chce posilniť aj právomoci Najvyššieho kontrolného úradu a zaviesť efektívny model zverejňovania zmlúv verejných inštitúcií. Zákony o preukazovaní pôvodu majetku a zavedenie elektronickej evidencie tržieb plánuje ČSSD pripraviť a schváliť tak, aby mohli platiť už od roku 2016.